Ruský prezident Vladimir Putin se dívá do mířidla odstřelovací pušky na zbrojní...

Ruský prezident Vladimir Putin se dívá do mířidla odstřelovací pušky na zbrojní výstavě u Moskvy (19. září 2018) | foto: AP

Rusko podle Putina neoslabí tempo vývoje nových zbraní, země ale má potíže

  • 324
Rusko bude dál vyvíjet nové zbraně, které zařadí do výzbroje v příštích desetiletích, oznámil prezident Vladimir Putin. Státní program modernizace zbrojního arzenálu by měl podle něj vyvrcholit v roce 2027. Podle západních, ale i některých ruských odborníků má ale Kreml s modernizací větší problémy, než sám přizná.

Putin ve středu  prohlásil, že útvary ruské armády by měly v budoucnu dostat ty nejmodernější zbraně. Mimo jiné jde o těžké mezikontinentální rakety Sarmat, stíhačky páté generace Su-57, obrněnce na platformě Armata nebo protiraketové systémy S-500.

Prezident je označil za perspektivní zbrojní systémy, které Rusko zařadí do výzbroje své armády v příštích desetiletích. Modernizace zbrojního arzenálu začala už letos.

Modernizaci pomáhají i zkušenosti ze Sýrie

Program vychází ze současného stavu vědy a rovněž ze zkušeností, které ruská armáda získala účastí v bojových operacích v Sýrii, upozornil Putin. 

Na boji s protivládními povstalci, do něhož se Rusko zapojilo v roce 2015, se v Sýrii podílelo ruské letectvo a raketové vojsko. Testy v ostrém bojovém režimu absolvovaly zejména rakety s plochou dráhou letu Kalibr.

Podle západních, ale i některých ruských odborníků má Kreml s modernizací armády větší problémy, než navenek připouští. Nepříliš úspěšný je například program Armata, okázale demonstrovaný na vojenské přehlídce v Moskvě v roce 2015. Na platformě Armata může podle ruských expertů být vyprojektováno kromě tanku i bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo nebo obrněný transportér.

Problémy připustil i člen ruské vlády

Problémy naznačil letos v létě místopředseda ruské vlády Jurij Borisov, který má v kabinetu premiéra Dmitrije Medveděva na starosti armádní výzbroj. Armáda podle něj nemá v úmyslu nakupovat velké množství nových tanků Armata nebo transportérů ruské výroby Bumerang, protože jsou příliš drahé. „Proč bychom měli Armatami vyzbrojit armádu, stačí nám tank T-72,“ prohlásil podle listu Kommersant Borisov.

Loni ruská státní zbrojní firma Rostěch oznámila, že masová výroba nových tanků Armata začne oproti plánům o rok později, tedy v roce 2019. Cena za kus se má pohybovat kolem 250 milionů rublů (88 milionů korun); tržní cena tanku T-72 je kolem 70 milionů rublů.

Potíže s úrovní ruských zbraní jakoby ukázala i středeční havárie stíhacího letounu MiG-31, který se podle agentury TASS zřítil během cvičení několik stovek kilometrů východně od ruské metropole. Dvoučlenné posádce se podařilo včas katapultovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video