Rusko modernizuje svůj raketový arzenál.

Rusko modernizuje svůj raketový arzenál. | foto: Profimedia.cz

Rusko vyzkoušelo raketu Topol, kterou český radar neuvidí

  • 915
Ruská armáda oznámila, že úspěšně vyzkoušela raketu s dlouhým doletem Topol. Je navržena tak, aby ji nemohl odhalit americký protiraketový deštník, jehož části budou stát v Polsku a Česku.

"Experimentální hlavice rakety zasáhla s vysokou přesností vybraný cíl na vojenské střelnici na poloostrově Kamčatka," citovala tisková agentura Interfax mluvčího ruské armády.

Test strategické střely, která má dolet deset tisíc kilometrů a je údajně schopna překonat protiraketový deštník, přišel jen osm dní poté, co šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová podepsala ve Varšavě smlouvu o protiraketové základně. - přečtěte si Riceová podepsala ve Varšavě smlouvu o protiraketové základně

Rusku se plánované umístění deseti antiraket v Polsku a radaru v České republice ani trochu nelíbí. Obává se, že systém bude namířen na Moskvu, a ne na rakety z Íránu, jak tvrdí Američané.

Po podepsání dohody v Polsku vydalo ruské ministerstvo zahraničí prohlášení, že "bude reagovat, a to nejen diplomaticky."

. PŘEČTĚTE SI

Více peněz na rakety
Loni v říjnu tehdejší ruský prezident a nyní premiér Vladimir Putin prohlásil, že Rusko chystá nový typ nukleárních zbraní, které jsou součástí rozsáhlého plánu na obranu země. Ruská armáda po letech omezených investic do raketového arzenálu začala nové zbraňové systémy zkoušet loni na jaře.

Nyní jdou ruští vojenští specialisté ještě dál. Upravili předchozí modely raket Topol tak, aby prodloužili jejich životnost na 23 let. Moskva také nyní prověřuje spolehlivost leteckých stabilizátorů, které raketě dovolí letět k cíli způsobem podobným řízeným střelám.

Vše o americkém radaru v Česku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video