Britská premiérka Theresa Mayová.

Britská premiérka Theresa Mayová. | foto: Reuters

Britové musí z Ruska stáhnout dalších padesát diplomatů, nařídila Moskva

  • 1161
Velká Británie musí z Ruska stáhnout dalších více než padesát diplomatů. Vyrovná se tak poměr s počtem ruských diplomatů v Británii, řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová agentuře Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničí tento krok oznámilo již v pátek, když si předvolalo britského velvyslance v Moskvě Laurieho Bristowa. Nyní ale upřesnilo, o kolik lidí jde. V polovině března si oba státy recipročně vypověděly 23 diplomatů.

Na rozdíl od předchozího recipročního vypovězení už ale Rusko podle všeho jmenovitě neurčilo, kdo má odejít, a ponechalo výběr osob na britské straně. Na snížení stavů mají Britové měsíc. Vyhoštění diplomaté měli na sbalení osobních věcí a odcestování týden.

Otrava agenta Skripala

„Požádali jsme o rovnost. Britové mají o padesát diplomatů víc než Rusové,“ uvedla mluvčí s tím, že celkem musí Rusko opustit „něco přes padesát“ Britů. 

Moskva ohlásila reciproční vyhoštění 59 diplomatů z 23 zemí, které se tento týden připojily k Británii a v reakci na aféru otravy agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije vypověděly desítky Rusů. 

U čtyř zemí si Moskva vyhradila právo sáhnout k podobnému kroku později. Česká republika v pondělí vypověděla tři diplomaty, stejný počet českých diplomatů proto musí do 5. dubna opustit Rusko

V pátek si Rusové také předvolali velvyslance ze zemí, které jejich diplomaty vyhostily, aby jim předali protestní nóty a oficiálně oznámili reciproční vypovězení jejich diplomatů.

Nerovnováha na zastupitelských úřadech mezi dvěma státy není ojedinělá. Například Litva, která stejně jako Česko vyhostila v solidaritě s Británií tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, na tuto nevyváženost v pátek také upozornila. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí. Ve stejné situaci je i Česká republika, v níž má Rusko přibližně desetkrát víc diplomatů, než má Praha na ruském území.

Na úterý Rusko kvůli případu Skripala požaduje svolání mimořádné schůzky Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvedla agentura Reuters. TASS i další agentury však uvádějí, že schůzka má být už v pondělí 2. dubna.

„Abychom dosáhli normální konverzace a pravdy, formálně jsme navrhli krizové zasedání OPCW,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.  Dodal, že Rusko na zasedání hodlá položit otázky, které již vzneslo, ale na které dosud nedostalo ze Západu odpovědi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video