Nové rakety se prý hodně podobají odpalovacím zařízením taktických raket Iskander.

Nové rakety se prý hodně podobají odpalovacím zařízením taktických raket Iskander. | foto: mil.ru

Rusko nedovolí USA inspekci svých raket, které podle NATO ohrožují Evropu

  • 392
Rusko neumožní Spojeným státům inspekci svého raketového systému Novator 9M729, kvůli němuž chtějí USA odstoupit od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF). Uvedla to agentura Reuters s odkazem na náměstka ruského ministerstva zahraničí Sergeje Rjabkova. Podle NATO je Novator 9M729 hrozbou pro evropskou bezpečnost.

„V tuto chvíli nemáme dojem, že by podobný krok byl opodstatněný z politického či technického hlediska,“ řekl ve středu o inspekcích Rjabkov v rozhovoru pro list Kommersant. 

V USA jsou přesvědčeni, že Rusko závažným způsobem porušilo pravidla INF, když od poloviny minulého desetiletí vyvíjelo, testovalo a následně i rozmístilo systém označovaný jako Novator 9M729 nebo SSC-8. Severoatlantická aliance tento měsíc stanovisko Washingtonu jednoznačně podpořila. 

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo začátkem prosince oznámil, že USA za 60 dní spustí půlroční „výpovědní lhůtu“ INF, pokud Rusko do té doby neuzná svou chybu a nezačne ověřitelným způsobem smlouvu znovu plnit. Ruské ministerstvo zahraničí následně projevilo ochotu s USA jednat o vzájemných inspekcích.

Americký deník The New York Times loni v únoru napsal, že rakety Novator 9M729 jsou na zkušební střelnici Kapustin Jar na jihovýchodě evropské části Ruska a na dalším neupřesněném místě. 

Pohřbí Moskva symbol začátku konce studené války?

Rusko-americká smlouva INF byla prvním dokumentem v historii, který odstranil celou třídu jaderných zbraní. Na konci roku 1987 ji podepsali  sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan. Tento krok předznamenal konec studené války v závěru roku 1989. 

V INF se obě velmoci zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500-5500 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidovat. Celkem bylo zlikvidováno 2692 raket krátkého a středního doletu, z toho bylo 1846 sovětských a 846 amerických. 

V roce 2007 pohrozila Moskva jednostranným odstoupením od INF. Důvodem byl americký plán na rozmístění základen protiraketového štítu v Česku a Polsku. Tento záměr Washington později neuskutečnil.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video