Průvod lidí převlečených za Dědy Mráze v ruském městě Kemerovo (26. prosince...

Průvod lidí převlečených za Dědy Mráze v ruském městě Kemerovo (26. prosince 2019) | foto: Profimedia.cz

Na Sibiři viděli rekordních 1279 dědů Mrázů. Slavnost podpořil i olympionik

  • 5
Více než 1200 dědů Mrázů prošlo ve čtvrtek centrem půlmilionového průmyslového sibiřského města Kemerovo a vytvořilo tak ruský rekord. Doprovodného programu se zúčastnil i olympijský vítěz Alexej Jagudin, informovala v pátek agentura RIA Novosti.

V čele průvodu kráčel „hlavní“ ruský děda Mráz, který jinak přebývá ve Velikém Usťugu na ruském severu. Hlavnímu dědovi Mrázovi z Kuzbasu, jak se zkráceně nazývá černouhelná pánev v Kemerovské oblasti, dělali společnost dva malamuti z nedalekého muzea v přírodě Tomskaja pisanica. To je známé hlavně množstvím skalních rytin. 

„Průvodu se zúčastnilo celkem 1279 dědů Mrázů, oblečených ve svátečních kostýmech. Stanovili tak nový ruský rekord,“ řekla novinářům expertka ruské knihy rekordů Julija Proninová. 

Pochod dědů Mrázů začal u sportovního stadionu v Kemerovu a po půl hodině dospěl na ústřední náměstí Sovětů. Tam na obyvatele Kemerova i hosty, kteří do města na slavnost přijeli, čekal sváteční program.

Jeho součástí byl například hokej ve válenkách, hromadné bruslení na velkém kluzišti či vystoupení kuzbaského dědy Mráze s jeho pomocníky. Přítomen byl i olympijský vítěz v krasobruslení Jagudin. Pro hosty byla připravena také kaše a horký čaj.

Děda Mráz bývá zpravidla oděný v červeném kožešinovém kabátě. Nosí bílý vous a berlu mrazilku. Se svou vnučkou Sněhurkou rozdává v ruských rodinách dárky podle tradice v poslední prosincový den, vpředvečer Nového roku. Pravoslavné Vánoce připadají až na 7. ledna. 

Přehlídka dědů Mrázů byla ve čtvrtek k vidění i ve městě Stavropol na jihu Ruska. Tam muži v kostýmech jezdili i na koních a čtyřkolkách.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video