VIDEO: V Petrohradu hoří historická tovární budova, hasič přišel o život

  • 9
Nejméně jeden hasič přišel o život a další dva utrpěli zranění při hašení velkého požáru, který v pondělí vypukl v historické tovární budově v Petrohradu. Oheň se zatím nepodařilo zcela uhasit, požár se rozšířil na plochu 10 tisíc metrů čtverečních. Na místě zasahuje více než tři sta hasičů s téměř sedmdesáti kusy techniky.

Úřady nejprve ohlásily, že dva zranění hasiči byli hospitalizováni a třetí se pohřešuje. Později se našlo jeho mrtvé tělo, večer ministerstvo pro mimořádné události sdělilo, že to byl velitel jednoho z hasičských oddílů.

Stav obou zraněných je vážný a nacházejí se na jednotce intenzivní péče. Jeden další člověk, pracovník továrny, je nezvěstný.

Požár se už podle hasičů rozšířil na plochu 10 tisíc metrů čtverečních v někdejší textilce Něvskaja manufaktura, postavené v 19. století. Nyní zde sídlí byznys centrum a lze si tu pronajmout kanceláře. Vpodvečer se oheň přenesl na sousední budovu hostelu. Z rozlehlého objektu továrny byly evakuovány čtyři desítky lidí a později z hostelu na 50 dalších.

„Hoří celá čtyři podlaží a zřítila se střecha (šestipodlažní budovy),“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace.

Na místě zasahují tři stovky hasičů s téměř sedmdesáti kusy techniky, kterým práci znesnadňoval silný vítr. Kvůli nebezpečí dalšího rozšíření přidělilo ministerstvo požáru nejvyšší stupeň komplikovanosti.

Do příchodu tmy pomáhaly i tři speciální hasící vrtulníky, z toho dva armádní, které při 49 zásazích svrhli na požár dohromady přes 240 tun vody. Z historické cihlové budovy v někdejším hlavním městě carského Ruska šlehaly podle agentury AP obří plameny a valila se mračna černého dýmu. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video