NATO chtělo, aby Rusko stáhlo své vojáky z Gruzie

NATO chtělo, aby Rusko stáhlo své vojáky z Gruzie | foto: Reuters

Rusko oficiálně zastavilo vojenskou spolupráci s NATO

  • 420
Moskva sdělila Severoatlantické alianci, že zastavuje vojenskou spolupráci s NATO. Oznámila to mluvčí bruselského sídla aliance Carmen Romerová. Krok zřejmě souvisí s nynějším rusko-gruzínským konfliktem.

"NATO obdrželo vojenskou cestou písemné sdělení, že ruské ministerstvo obrany rozhodlo zastavit na neurčito mezinárodní vojenské akce v rámci spolupráce mezi Ruskem a zeměmi NATO," uvedla mluvčí. "Aliance vzala toto sdělení na vědomí, ale nehodlá reagovat," dodala Romerová.

Mluvčí poznamenala, že neví o žádné konkrétní společné akci Rusko-NATO, která by byla plánována v nejbližší době.

NATO a Rusko začaly na základě dohody z roku 2002 provádět několik společných projektů. Ty zahrnovaly podle agentury AP výměnu odborníků v rámci boje proti pašování heroinu z Afghánistánu, vývoj protiraketové technologie, vojenská cvičení a pomoc na moři.

Moskva reagovala velmi podrážděně na úterní prohlášení ministrů zahraničí zemí NATO, že Rusko v Gruzii porušilo mezinárodní právo a musí se urychleně stáhnout ze země. Ministři tím podmínili úroveň další spolupráce s Ruskem. To alianci hlavně vytklo, že pomíjí podle Moskvy jasnou agresi Gruzie proti obyvatelům proruské separatistické provincie Jižní Osetie. Ta dnes požádala Rusko o uznání nezávislosti. - čtěte Jižní Osetie požádala Rusko o uznání nezávislosti 

Ke vztahům se Severoatlantickou aliancí se ve čtvrtek vyjádřil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Vše záleží na prioritách NATO - jestli chce dát přednost podpoře zkrachovalého režimu (gruzínského prezidenta Michaila) Saakašviliho před partnerstvím s Ruskem, nebude to naše chyba. Já mohu jenom říct, že Rusko nepotřebuje spolupráci s NATO víc než NATO potřebuje Rusko," řekl Lavrov. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video