Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář s Jakubem Stárkem (12. září 2019)

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář s Jakubem Stárkem (12. září 2019) | foto: ČTK

Pět let za sundání Koněva. Rusko stíhá 50 politiků včetně Koláře, toho to těší

  • 678
Ruské orgány zahájily trestní řízení proti 50 politikům a státním úředníkům z pěti evropských zemí kvůli demolici pomníků sovětských vojáků. Na seznamu je i český poslanec a bývalý starosta Prahy Ondřej Kolář, stejně jako současný starosta Prahy 6 Jakub Stárek. Stíhaným by hrozilo až pět let vězení. Kolář uvedl, že jej těší být v dobré společnosti.

„Těší mne, že jsem v dobré společnosti, a motivuje mě to do další práce,“ řekl portálu iDNES.cz Kolář. Vyjádření Stárka redakce iDNES.cz zjišťuje.

Mezi jedinci stíhanými ruskými úřady jsou i estonský ministr vnitra Lauri Läänemets, bývalý lotyšský ministr hospodářství Janis Vitenbergs, předseda výboru pro obranu lotyšského parlamentu Juris Rancans či litevský poslanec Povilas Urbši, uvedl ruský telegramový účet SHOT.

Rusko padesátku evropských činitelů obviňuje na základně článku 243.4 ruského trestního zákona, který trestá zničení či poškození vojenských hrobů a památníků těch, kteří „zemřeli při obraně vlasti nebo jejích zájmů nebo přispěli k ruským vojenským úspěchům“ jak na území na Ruské federace, tak i za jejími hranicemi.

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kallasovou

SHOT přímo zmiňuje pomník sovětského maršála Ivana Koněva v Praze, jehož sochu nechal tehdejší starosta Prahy 6 Kolář v roce 2020 odstranit z náměstí Interbrigády v Bubenči. Rusko demolici v té době označilo za zločin, který nezůstane bez odpovědi.

Minulý měsíc Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou a další pobaltské činitele za „nepřátelské kroky vůči historické paměti“. Portál Nastojaščeje vremja dal věc do souvislosti s odstraňováním sovětských památníků v Pobaltí po začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Kallasová v reakci uvedla, že se jím nenechá umlčet a že jde o důkaz, že dělá správnou věc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video