Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Visingr: Mobilizace v Rusku? Přijde revoluce a Putin by padl jako carský režim

Rozstřel   18:03
Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou se v tuto chvíli nevyvíjí podle představ Kremlu. Raketomety HIMARS, které Kyjevu dodaly USA, systematicky ničí ruské muniční sklady a omezení účinnosti ruského dělostřelectva už si všimla i americká vesmírná agentura NASA. V pořadu Rozstřel na iDNES.cz to řekl vojenský analytik a publicista Lukáš Visingr.

Ukrajině se v tuto chvíli podle Lukáše Visingra podařilo výrazně zpomalit a narušit útok Ruska na východní frontě.

„Rusové sice obsadili Severodoněck, což je nepochybně taktický úspěch. Ovšem úspěch velmi draze zaplacený. Ruské ztráty jsou až strašidelné, a pokud by to takto mělo pokračovat delší dobu, tak by to zřejmě vedlo ke kolapsu ruské armády, což je s největší pravděpodobností i ukrajinská strategie.“

Rusové se v Chersonu zakopali

V Chersonské oblasti naopak podle analytika postupují Ukrajinci. „Ale zdá se, že se tam chovají velmi opatrně. Zatím to nevypadá na rozsáhlou ofenzívu. Pouze vyvíjejí tlak na Rusy. Rusové tam přešli jednoznačně do defenzívních pozic, v podstatě se tam zakopali a vybudovali tam systém polních opevnění.“

„Ukrajincům jde hlavně o to, aby Rusové na chersonskou frontu začali přesouvat jednotky z Donbasu,“ říká Visingr s tím, že by tím oslabili pozice Ruska v této části okupované Ukrajiny.

S tím souvisí i to, že Rusové utrpěli během bojů na východě Ukrajiny skutečně obrovské ztráty. „Odhady uvádějí, že Rusové ztratili přes 25 tisíc vojáků. A když připomeneme známou poučku, že na jednoho mrtvého připadají 2-3 zranění, tak v krajním případě by to mohlo znamenat, že by se celkové ruské ztráty, tedy padlí a ranění, mohly blížit stovce tisíc. A to je téměř polovina z toho, co Rusové na Ukrajinu poslali na začátku konfliktu,“ uvádí analytik.

„Pokud jde o ukrajinské ztráty,“ pokračuje Visingr, „tam se odhady pohybují kolem 10 tisíc mrtvých. K tomu připočtěme 30 tisíc zraněných a dostaneme se na číslo 40 tisíc padlých a raněných vojáků dohromady. Obecně platí, že útočník má mnohem větší ztráty než obránce.“

Personální kolaps ruské armády?

„Výhodou Ukrajiny je, že pořád má kde brát, protože provedla na rozdíl od Ruska totální mobilizaci. A asi bude mít ještě kde brát řadu měsíců, než by se začala potýkal s opravdu velkými personálními problémy. S těmi se však už v tuto chvíli potýká Rusko,“ říká Visingr.

Podle něj v tuto chvíli Kreml spoléhá na příliv vojenských dobrovolníků z chudších východních oblastí Ruska. „Slovanští Rusové chodí do války čím dál méně. Armáda získává dobrovolníky v chudších oblastech na jihu a na východě, tedy na Kavkazu a na Sibiři, což jsou převážně různé turktické, tatarské, asijské národnosti. Dobrovolníky Kreml láká hlavně na velmi dobré finanční ohodnocení. Peníze, které nabízí ruská armáda, jsou mnohonásobně vyšší než běžné příjmy v těchto regionech.“

Podle Lukáše Visingra se objevují odhady, že Rusové během války dokázali rekrutovat maximálně 40 tisíc nových vojáků. Dokázali tak vykrýt jen polovinu ztrát. „Třeba bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges tvrdí, že v důsledku problémů s rekruty dospěje ruská armáda do stavu personálního kolapsu do konce srpna, což by mohlo otevřít možnost pro následnou ukrajinskou protifenzivu.“

A je tedy ve hře všeobecná mobilizace? „Pro Kreml, Vladimira Putina, by mobilizace představovala obrovské riziko,“ myslí si Visingr. Rusko podle něj na něco podobného není připravené a nepočítá s tím ani ve své bezpečnostní doktríně. Znamenalo by to obrovské logistické komplikace, přesuny milionů lidí a mohlo by to vyvolat zásadní odpor mladé generace.

„Rusko nemá kapacity na to, aby provedlo totální mobilizaci. A kdyby se o to Rusové pokusili, mohlo by to vést k naprosté katastrofě, a to hlavně vzhledem k tomu, že podpora války mezi mladými Rusy je velmi nízká,“ vysvětluje analytik s odkazem na poslední průzkumy, které si nechal zpracovat přímo Kreml.

Mobilizace? Putin by padl jako carský režim

„To vše by mohlo vést k situaci, která by mohla být znepokojivě podobná tomu, co se stalo v roce 1917. Kdy to vedlo k pádu carského režimu a následně i k revoluci a vítězství bolševiků,“ říká Visingr.

Analytik se v Rozstřelu vyjádřil i ke slovům bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který řekl, že „zkusí-li Ukrajina získat Krym, nadejde pro ni soudný den.“ Podle něj se vyjádření dá interpretovat jako skrytá hrozba jaderným útokem.

Zkusí-li Ukrajina získat Krym, nadejde pro ni soudný den, hrozí Medveděv

„Ale nejsem si úplně jistý, jestli bychom to takhle měli nutně brát. Mám o tom určité pochybnosti,“ tvrdí Visingr. „Musíme si uvědomit, že je to součástí ruské rétoriky, zastrašovací strategie. Popravdě řečeno, pokud by nastala situace, že by Ukrajinci skutečně dobývali zpět Krym, tak si myslím, že Rusko už by bylo v takovém stavu, že nějaký Krym by už byla jeho úplně poslední starost.“

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s Krymem

A mohl by jaderný konflikt vyvolat ukrajinský útok na Kerčský most, který spojuje Krym s pevninským Ruskem? „Ukrajinci dali opakovaně najevo, že s útokem na tento most počítají. Jediné, co tomu brání, je fakt, že nemají adekvátní technické prostředky k tomu, aby to uskutečnili.“

„Pokud by dostali od USA balistické rakety s dostřelem 300 kilometrů, tak by jim to tento útok umožnilo. Znamenalo by to vážný problém pro zásobování Krymu. A jestli by tohle byl důvod pro použití jaderných zbraní proti Ukrajině? Téměř jistě ne. I když s výjimkou jaderných zbraní už toho Rusové nemají o moc víc, co by mohli udělat. Tato rétorika může prostě vypovídat o tom, že Rusové nejsou v dobré situaci a že se jen snaží odvést pozornost od toho, že se jim v té válce celkově vůbec nedaří,“ uvádí analytik.

HIMARS změnil poměr sil na frontě

Lukáš Visingr v Rozstřelu obsáhle hovořil o tom, jak významné je zapojení nových systémů, které dodávají Ukrajině západní spojenci, například raketový systém HIMARS. „Jsou v akci teprve tři týdny a jejich nasazení překonává i ta nejoptimističtější očekávání.“

„To, jakým způsobem se jim podařilo systematicky rozbíjet ruský týl, je opravdu impozantní. Ukrajinci odolali pokušení, aby těmito raketomety začali pobíjet ruské vojáky na bojištích a opravdu se soustředili na likvidaci ruského týlu. Primárními cíli se staly sklady dělostřelecké munice, téměř každý den vidíme několik takových obrovských výbuchů na Donbasu, kdy vyletí do vzduchu nějaké velké brigádní nebo divizní sklady,“ popisuje Visingr.

Americký raketomet M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System)

„Pokud ruské dělostřelecké zbraně nebudou mít dost munice, tak samozřejmě dosavadní drtivá dělostřelecká převaha bude věcí minulosti. A náznaky z posledních dnů už napovídají, že mohutnost ruské dělostřelecké palby skutečně výrazně klesá. Zaznamenal to už družicový systém NASA a Rusové se dostávají do problémů s dělostřeleckou municí,“ uvádí analytik.

„Když takovýhle dělostřelecký sklad vyletí do vzduchu, tak to připomíná výbuch ve Vrběticích. Rusové mají takových Vrbětic na Donbasu už desítky. Kolem vybuchlého skladu se pochopitelně vytvoří smrtelně nebezpečná zóna s obrovským množstvím nevybuchlé munice. Kromě skladů navíc Ukrajinci začali ničit i ruská velitelská stanoviště a už se jim takhle podařilo zlikvidovat údajně i řadu vysokých důstojníků, plukovníků a možná i generálů ruské armády,“ uzavírá Lukáš Visingr.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...