Ruský vrtulník nad syrskou Palmýrou (15. září 2017)

Ruský vrtulník nad syrskou Palmýrou (15. září 2017) | foto: AP

BBC: Ruští žoldnéři působící v Sýrii a na Ukrajině se přesouvají do Afriky

  • 29
Bojovníci ruské soukromé armády operující v Sýrii a na Ukrajině se přesouvají do Afriky, úkoly mají plnit mimo jiné v Libyi. Uvedla to v pátek ruská redakce stanice BBC s odvoláním na jednoho z ruských žoldnéřů. Rozsah syrské a ukrajinské mise se prý zmenšil a omezuje se jen na ochranu objektů.

Bojová skupina, známá jako Vagnerova soukromá armáda, je podle médií majetkem ruského miliardáře Jevgenije Prigožina blízkého Kremlu. Ruská oficiální místa odmítají její operace komentovat. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov nedávno prohlásil, že soukromé armády v Rusku právně neexistují a o jejich legalizaci se neuvažuje.

Podle BBC od počátku letošního roku několik rot Vagnerovy armády plní úkoly v Súdánu a ve Středoafrické republice. Další budou v nejbližší době vyslány do Libye. Podle žoldnéře, s nímž redaktoři BBC hovořili, se už několik týdnů pro „práci“ v Libyi nabírají bojovníci.

Ruský opoziční list Novaja gazeta počátkem listopadu napsal, že Prigožin byl přítomen jednání ruského ministra obrany Sergeje Šojgua s generálem Chalífou Haftarem, který kontroluje východ Libye.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video