Rumunští horníci znovu táhnou na Bukurešť

B u k u r e š ť - Stovky rumunských horníků z kamenouhelného revíru v údolí řeky Jiul včera znovu vyrazily na Bukurešť. Šlo o reakci na verdikt Nejvyššího soudu, který hornického vůdce Mirona Cozmu odsoudil k osmnácti letům vězení za krvavé tažení horníků na Bukurešť v září 1991. Na rumunskou metropoli vyrazily asi tři stovky horníků v několika autobusech.
Další stovky horníků byly shromážděny na hlavní třídě města Petrošani, centra kamenouhelného revíru a čekaly na další autobusy.
Další horníci po malých skupinách opouštějí Petrošani a směřují na jih k vesnici Bumbešti Jiu, ležící u soutěsek na řece Jiul, zřejmě v úmyslu předejít pokusu bezpečnostních jednotek o zablokování soutěsek.
Mluvčí rumunské policie plukovník Nicolae Petre uvedl, že jednotky ministerstva vnitra posilují své pozice v údolí řeky Jiul, kde leží Petrošani. Ministr vnitra Constantin Dudu Ionescu vytvořil podle Petreho krizovou skupinu, jež sleduje situaci.
Cozma byl v pondělí po odvolání odsouzen Nejvyšším soudem k osmnácti letům vězení. K tomuto těžkému trestu byl odsouzen na základě dvou hlavních obvinění vztahujících se k hornickým nepokojům v roce 1991: podrývání státní moci a ilegální držení zbraní. Rozsudek je definitivní a nelze se proti němu odvolat. Pouze prezident může Cozmovi udělit milost.
Verdikt soudu vyvolal mezi horníky prudký odpor. Podle místní báňské společnosti nastoupili horníci do práce pouze na jediném dole v revíru. Cozma včera v projevu ke svým stoupencům, kteří se shromáždili před budovou báňské společnosti, vyzval horníky k dalšímu pochodu na Bukurešť. Radikální vůdce horníků prohlásil, že verdikt soudu neuznává a že hodlá pořádkovým silám vzdorovat.
Před polednem Cozma se svými spolupracovníky několik hodin diskutoval o svých plánech, nikdo však médiím o průběhu jednání nic neprozradil. I řadoví horníci odmítají se zástupci médií hovořit o svých záměrech.
Při lednovém pochodu na Bukurešť urazilo deset tisíc horníků zhruba polovinu cesty do rumunské metropole. Jejich srážky s pořádkovými silami si vyžádaly dvě stovky zraněných. Pochod byl ukončen po dohodě mezi Cozmou a premiérem Raduem Vasilem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video