Řecký únosce spáchal sebevraždu

Únosce autobusu s japonskými turisty v Řecku spáchal po svém zatčení sebevraždu. Osmačtyřicetiletý Christos Kendiras vyskočil z okna na policejní strážnici v Aténách, odkud měl být převezen na státní zastupitelství. Podle informací policie byl po skoku ze sedmého patra na místě mrtev.
Ve fotogalerii najdete snímky ze sobotního únosu.

Kendiras v sobotu přepadl na poloostrově Peloponés autobus s třiatřiceti japonskými turisty, převážně seniory. Po několikahodinové jízdě se večer vzdal, když policie přistoupila na jeho požadavek, aby se mohl setkat s televizním reportérem. Šťastnému konci předcházelo drama. Útočník totiž hrozil popravou všech rukojmích.

"Řekněte policejnímu šéfovi, aby mě nesledovali, protože jinak rukojmí zvednu ze sedadel a jednoho po druhém popravím," řekl do telefonu televizní stanici Antenna. Autobus v doprovodu policejních aut dojel až k hlavnímu řeckému městu Aténám.

Únosce vznesl jediný požadavek - požádal o možnost promluvit veřejně v televizi o svém rodinném životě. Když mu to policie přislíbila, rukojmí propustil a vzdal se.

Útočník přepadl autobus v jižním Řecku asi 150 kilometrů od Atén poté, co v malém peloponéském přístavu Galata zastřelil svou sedmasedmdesátiletou tchyni a souseda.

Při cestě do Atén autobus obklíčily dva policejní vrtulníky, asi 20 vozidel a sedm policejních motorizovaných hlídek a odřízlo jej tak od okolního provozu.

Pachatelem je osmačtyřicetiletý automechanik Christos Kendiras z přístavu Pireus.

Vyjednávání s únoscem se účastnil také psychiatr. Kendiras vystřelil na policisty jedoucí na motocyklu, když se přiblížili k autobusu, ale nikoho nezasáhl.

V místní televizi prostřednictvím mobilního telefonu řekl, že ho opustila žena a že
chtěl tchyni zabít. To, že zastřelil souseda, však prý byla náhoda. Pachatel po tomto činu zastavil na silnici autobus, jehož se zmocnil.

Japonská cestovní kancelář zveřejnila seznam turistů unesených ozbrojeným Řekem. Je mezi nimi 22 žen a deset mužů, přičemž nejstaršímu z nich je 73. V autobusu je také japonská průvodkyně a řecký řidič.

Toto je v Řecku již třetí případ za poslední rok a půl, co ozbrojený terorista unesl autobus s turisty. Loni v červenci Albánec ozbrojený ručním granátem unesl pět lidí. Držel je v zajetí přes 24 hodin, než byl zastřelen policejním ostřelovačem.

V květnu téhož roku opět Albánec ozbrojený granátem zavlekl osm rukojmích do Albánie. Albánské komando únosce a jednoho z rukojmích při zásahu zastřelilo.

Portrét Christose Kendirase, který 4.listopadu v řecku unesl autobus s 33 japonskými turisty. Pachatel již před tímto činem zavraždil svou tchyni a svého přítele, 4. listopadu 2000.

Autobus s 33 japonskými turisty, který 4.listopadu v Řecku unesl ozbrojený pachatel, projíždí kolem budky pro výběrčí v Korintu. Únosce, dělník Christos Kendiras, již před činem zavraždil svou tchyni a svého přítele.

Autobus s 33 japonskými turisty, který 4.listopadu v Řecku unesl ozbrojený pachatel, projíždí kolem budky pro výběrčí v Korintu. Únosce, dělník Christos Kendiras, již před činem zavraždil svou tchyni a svého přítele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video