Řecko spustilo další záchrannou akci, za dva dny z moře vytáhlo 150 lidí

  • 269
Řecká pobřežní stráž ve čtvrtek při další velké záchranné akci v Egejském moři zachránila 55 migrantů, kteří u ostrova Rhodos vyslali tísňové volání. Na akci se podílely i civilní lodě, které se ve chvíli vyslání signálu SOS nacházely poblíž. Při středeční záchranné operaci ve stejné oblasti bylo zachráněno dalších 96 migrantů.

V noci na středu zachránila řecká pobřežní stráž Rhodosu 96 migrantů z jachty, která plula z Turecka a do problémů se dostala u ostrůvku Chalki západně od Rhodu. 

Po příjezdu na místo našla pobřežní stráž loď zčásti potopenou. Příčina potopení zatím není známa. Většinu zachráněných převezli na Rhodos. Podle agentury AFP byli mezi zachráněnými zejména Syřané, Iráčané, Somálci a Kurdové.

Rozsáhlé operace se účastnilo jedenáct plavidel a dva vrtulníky. Podle agentury Reuters šlo o jednu z největších řeckých operací na záchranu migrantů za několik měsíců.

Vlnu migrantů z Asie, Blízkého východu a Afriky, kteří míří z Turecka přes Řecko dále do Evropy, zbrzdila pandemie covidu-19, od července ale podle agentury APA počty běženců na této trase opět rostou.

Oproti loňskému roku se ale migrační vlna touto trasou výrazně zmírnila. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Řecka z Turecka více než 11 000 běženců, z toho na 8 700 přes moře.

Za celý loňský rok podle UNHCR připlulo do Řecka kolem 60 000 běženců a dalších bezmála 15 000 se tam dostalo přes pozemní hranici s Tureckem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video