Erdogan přijel za Merkelovou. Chce obrátit list ve vzájemných vztazích

  • 86
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek zahájil svou návštěvu Německa. V komentáři, který ve čtvrtek vyšel v německém deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, prezident vyzývá, aby Německo s Tureckem obrátily list a soustředily se na společné zájmy místo „iracionálních strachů“.

„Je naše zodpovědnost, abychom naše vzájemné vztahy založené na společných zájmech posunuli nehledě na iracionální strachy,“ píše turecký prezident a rovnou pokračuje s několika požadavky na německou vládu.

Ta by především měla prohlásit hnutí tureckého klerika Fethulláha Gülena za teroristické. Turecko toto hnutí i jeho zakladatele považuje za strůjce pokusu o puč z července 2016. Erdogan ve svém textu také varuje před nárůstem islamofobie a pravicového extremismu v Německu.

Vzhledem k tomu, že se Turecko ocitlo v ekonomické válce se Spojenými státy, obrací se Erdogan na své evropské spojence a doufá, že s jejich pomocí bude moci stabilizovat svou zemi, která se nyní nezadržitelně blíží k ekonomické krizi.

Erdogan, který v minulosti navštívil Německo opakovaně jako premiér a později prezident, je ve spolkové republice vůbec poprvé na oficiální státní návštěvě. Ta na rozdíl od pracovních návštěv zahrnuje i státní večeři a přehlídku s vojenskými poctami.

Německo-turecké vztahy jsou dlouhodobě poškozené, a to nejen kvůli autoritářské vládě prezidenta Erdogana, ale i zatýkání německých občanů tureckými úřady. Podle stanice Deutsche Welle s odkazem na německé ministerstvo zahraničí je v Turecku nyní pět politických vězňů s německým občanstvím.

Amnesty International a novinářské organizace pořádají protest

Na protest proti Erdoganově návštěvě se má v Berlíně u hlavního nádraží v pátek sejít až deset tisíc lidí, píše DW. Protestní pochod organizuje Německá federace žurnalistů, která příjezd tureckého prezidenta označila za „facku do tváře“, spolu s Unií německých novinářů (DJV) a lidskoprávními organizacemi Amnesty International a Reportéry bez hranic.

Erdogan se v Německu setká s Merkelovou a otevře největší mešitu v Evropě

„Tím, že kancléřka Merkelová a prezident Steinmeier přijmou Erdogana, de facto připouštějí, že potlačování svobodného tisku je čistě tureckou záležitostí, která nemá žádný vliv na vztahy s Německem,“ podotkl ředitel DJV Frank Überall.

Amnesty International pak k připravované akci uvedla, že „kritika vlády, práce pro ‚podezřelou‘ organizaci, přicházení do kontaktu s citlivými zdroji či prostě používání systému šifrovaných zpráv stačí k tomu, aby byli novináři zatčeni pro podezření z terorismu“.

Návštěvu turecký prezident zakončí v Kolíně nad Rýnem, kde slavnostně otevře aktuálně největší evropskou mešitu a pravděpodobně krátce promluví ke krajanům. „Erdogan tento propagandistický výstup využije k tomu, aby publiku doma v Turecku ukázal, že je vysoce oslavovaný státník. Německá vláda mu to umožnila,“ míní německá politička s kurdskými kořeny a členka německé Levice Sevim Dagdelenová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video