Rakousko zkouší sprej proti antraxu

Rakouský rozhlas oznámil, že se tamním vědcům podařilo vyvinout speciální sprej proti antraxu, který dokáže v průběhu několika sekund zneškodnit původce sněti slezinné. Závěrečné testy se teprve připravují, ty dosavadní údajně vypadají velmi nadějně. Nový prostředek by tak mohl znamenat průlom v boji proti terorismu.

"Když se potvrdí naše naděje, k čemuž existují opodstatněné důvody, byl by to v nynější situaci přelomový vynález," řekl rozhlasu státní sekretář rakouského ministerstva zdravotnictví Reinhart Waneck.

Pokud všechny potřebné testy skončí dobře, má podle něj Rakousko v úmyslu nabídnout sprej USA, které jsou nejvíce postiženy šířením antraxu prostřednictvím dopisů.

Nový vynález, který byl původně vyvinut na ničení jiných bakterií, než jsou spory antraxu, by měl mimo jiné dokázat zneškodnit nejen spory ve vzduchu a na předmětech, ale i prášek v poštovních zásilkách.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video