Rakušané musí nově nosit respirátory FFP2, povinné jsou v obchodech či MHD

  • 189
V Rakousku musí lidé na řadě veřejných míst nosit respirátory typu FFP2. Nasadit si je od pondělí musí v obchodech, v prostředcích hromadné dopravy, v ordinacích lékařů či v autoopravnách. Současně také začíná platit opatření, které stanovuje bezpečný rozestup na vzdálenost dvou metrů místo původního jednoho.

Výjimku z povinnosti nosit respirátory FFP2 mají děti mladší 14 let, těhotné ženy a osoby, které si je nemohou nasazovat ze zdravotních důvodů.

Sociálně slabší lidé dostanou respirátory zdarma. Podle ministerstva zdravotnictví dostalo k pondělnímu dni deset kusů respirátorů bezplatně 1,5 milionu seniorů nad 65 let.

Desítky tisíc respirátorů dostala také zařízení, která pečují o bezdomovce. Celkem je připraveno k rozdání 1,7 milionů těchto pomůcek.

Výjimka platí také pro učitele, kteří se mohou rozhodnout, zda budou respirátory nosit. V případě jejich nepoužívání se ale musí nechat pravidelně testovat.

Kromě nových pravidel zakrývání nosu a úst platí od pondělí v Rakousku také opatření, které stanovuje bezpečné rozestupy na dva místo dosavadního jednoho metru.

Vláda uvažuje o povinných respirátorech v obchodech a MHD. Blatný je pro

Rakousko, které má zhruba 8,9 milionu obyvatel, za posledních 24 hodin zaznamenalo 1 009 nových případů nákazy koronavirem. To je nejnižší přírůstek za poslední více než tři měsíce.

V pondělí ovšem běžně bývají hlášená čísla nižší, kvůli nižšímu počtu testovaných v neděli. Počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích se podle agentury APA sice pomalu, ale trvale snižuje. Celkem se v Rakousku od počátku epidemie nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 398 000 lidí, zemřelo jich 7 451.

I v této zemi se již proti koronaviru očkuje. První dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo v Rakousku přes 138 000 lidí, 4 360 z nich dostalo i dávku druhou. Do 7. února platí v Rakousku kvůli šíření koronaviru plošná uzávěra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video