(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Gayové s dítětem rozzuřili rakouského politika. Za trest musí na školení

  • 202
Neobvyklý trest dostal politik z protiimigrační a protiislámské Svobodné strany Rakouska (FPÖ) za zveřejnění rasistického a homofobního komentáře na Facebooku. Musí zúčastnit kurzu, na němž se má naučit, jak jak rozpoznat své chybné chování na sociálních sítích a jak vyjádřit svůj názor, aby druhé neurážel.

Radní dolnorakouského Amstettenu Bruno Weber na sociální síti Facebook před časem komentoval reklamu Rakouských spolkových drah (ÖBB), na které byli dva muži - černoch a běloch - s malým dítětem v náručí. Dráhy její pomocí propagovaly zákaznickou kartu, která je určena „matkám, otcům, partnerům nebo přátelům, kteří jsou na cestách s dětmi“.

Weber na sociální síti napsal, že na fotografii jsou „dvě zdánlivé buzny s dítětem“ a jednoho z vyfocených mužů označil za „negra“. K fotografii doplnil komentář: „Hnusí se mi to.“ Později se na facebooku za příspěvek omluvil. Označil jej za „nevhodný a vzhledem k použitým pojmům nepřijatelný“.

26.listopadu 2018 v 10:53, příspěvek archivován: 26.listopadu 2018 v 22:27

Bruno Weber, der FPÖ Stadtrat aus Amstetten, der dieses ÖBB-Werbesujet rassistisch & homophob kommentiert hat, wird jetzt auf gerichtlichem Vorschlag am Projekt "Dialog statt Hass" von @VereinNEUSTART teilnehmen, bei dem man lernt "Emotionen beim Posten adäquat zu äußern". https://t.co/ypGCGZeDIJ

Státní zastupitelství ovšem jeho komentář vyhodnotilo jako podněcování k nenávisti vůči skupině osob a podalo na amstettenského radního obžalobu. U zemského soud v Linci, který se v pondělí případem zabýval, se Weber hájil tím, že komentář psal na internet v pozdní noční hodině a navíc posilněn několika pivy. Reklama jej rozčílila, protože prý neodpovídá jeho představě o rodině. Představa, že si dva muži spolu lehnout do postele, se mu prý navíc hnusí.

Soudkyně lineckého soudu jako trest navrhla, aby se politik FPÖ zúčastnil kurzu s názvem Dialog místo nenávisti, jehož cílem je, „aby obvinění pochopili své chybné chování, uznali jej a naučili se, jak mohou svůj názor vyjádřit, aniž by urazili jiné“, informovala agentura APA.

Nejsem váš negr. Německý politik poslal policii na rasisty z internetu

Komunální politik strany, která spolu s lidovci tvoří rakouskou vládu, i státní zastupitelství na návrh soudkyně přistoupili. Pokud kurz Weber absolvuje, bude jeho řízení po zkušební době dvou let zastaveno.

Podle údajů rakouského ministerstva spravedlnosti se počet soudních řízení kvůli trestnému činu podněcování k nenávisti zvyšuje. V roce 2015 jich bylo 516, loni už 827. Odsouzeno bylo v roce 2015 za tento trestný čin 49 osob, loni už 107.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video