ilustrační snímek | foto: ČOI

Silná a nelegální. Pozor na pyrotechniku z Česka, varuje rakouský deník

  • 28
V Rakousku se množí případy nelegálního dovozu pyrotechniky z Česka, napsal tamní regionální list. Jen během neděle policie při kontrolách na rakousko-české hranici zabavila 76 kilogramů nelegální zábavní pyrotechniky.

Toto množství odpovídá asi pěti kilogramům trhaviny a bylo obsaženo ve 46 kusech pyrotechniky. Dohromady policie během nedělní akce zkontrolovala 605 dopravních prostředků.

Deník bilanci označil za alarmující a podotkl, že petardy z Česka jsou často mnohem výbušnější a silnější než ty z Rakouska, s čímž lidé nepočítají.

List také uvedl, že na rozdíl od rachejtlí prodávaných v Česku se ty nabízené v Rakousku testují. V Rakousku se každoročně na Silvestra při nehodách způsobených pyrotechnikou zraní asi tisíc lidí, z toho dvě stě dětí, podotkl list.

I v Česku podléhá prodej zábavní pyrotechniky přísné regulaci, uvádí státní policie na svém webu. Výrobek musí například být označen klasifikační třídou, která odpovídá stupni jeho nebezpečnosti, a nesmí na něm chybět datum použitelnosti.

27. prosince 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video