Thomas Stelzer (6. února 2024)

Thomas Stelzer (6. února 2024) | foto: Profimedia.cz

Proti novým jaderných blokům v Česku se v Rakousku zvedl odpor

  • 164
Rakouští politici kritizují to, že Česko plánuje rozšíření jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Zelení, kteří jsou členem vládní koalice na spolkové úrovni, nebo hornorakouský hejtman Thomas Stelzer to považují za bezpečnostní riziko. Česko chce své jaderné elektrárny rozšířit až o čtyři bloky.

„Rozšíření českých jaderných elektráren je masivní riziko pro nás všechny,“ řekl podle agentury APA hornorakouský hejtman Stelzer. „Jde to proti všem snahám přejít na zdroje energie šetrné vůči životnímu prostředí,“ uvedl také a dodal, že je potřeba nasadit všechny dostupné prostředky k tomu, aby bylo rozšíření jaderných elektráren zastaveno. Spolková vláda by podle Stelzera měla proti tomu „s rozhodností vystoupit“.

Také šéf sociální demokratů v Dolních Rakousích Sven Hergovich považuje budoucí rozšíření jaderných elektráren „za obrovské ohrožení pro obyvatele“ tohoto regionu. Jde podle něho o „ránu pro rakousko-české vztahy“ a žádá, aby ministerstvo zahraničí ve Vídni kvůli tomu předvolalo českého velvyslance.

Jaderný tendr je napadnutelný, vláda jedná mimo zákon, míní bývalý šéf ČEZ

„Nehledě na to, že elektřina z jádra je drahá a nebezpečná, je neúnosné, že evropské státy v době klimatické krize v roce 2024 prosazují tento zastaralý a vůči klimatu škodlivý zdroj energie, a brzdí tak rozvoj obnovitelé energie,“ řekl poslanec rakouského parlamentu za Zelené Martin Litschauer.

Rakousko více než tři čtvrtiny elektrické energie vyrábí z obnovitelných zdrojů, z toho ve velké části využívá vodní elektrárny. Jadernou elektrárnu na svém území nemá, v listopadu 1978 se Rakušané těsně před uvedením jaderné elektrárny Zwentendorf do provozu v referendu vyslovili proti jejímu spuštění. Rakousko se trvale zřeklo výroby energie z jádra a patří k nejhlasitějším kritikům jaderné energetiky v EU.

31. ledna 2024

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video