Proslulý pedofil opět přitahuje pozornost

  • 8
Proslulý pedofil Marc Dutroux opět hýbe Belgií. Znovu míří spolu se třemi komplici před soud. Belgičané jeho procesu, který začne 1. března, věnují velkou pozornost. Už jednou odsouzený, ale za dobré chování propuštěný muž totiž dokázal změnit tvář země.

Dutroux je obviněn ze znásilnění, únosu a smrti holčiček Melissy Russoové a Julie Lejeunové a dvou dospívajících Vlámek - An Marchalové a Eefje Lambrecksové.

Všechny byly nalezeny mrtvé v roce 1996 na jeho pozemku poblíž Charleroi. Je také podezřelý ze znásilnění dalších dvou dívek, Sabiny Dardennové a Laetitie Delhezové, které únos přežily.

V procesu v Arlonu na jihu země bude souzena i Dutrouxova žena Michele Martinová, komplic Michel Lelievre a obchodník Michel Nihoul.

Ten je podezřelý, že  zprostředkoval napojení na širší pedofilní síť. Její existenci se ale dosud nepodařilo prokázat.

Spisy na DVD dostala média
Kromě faktů se veřejnost dozvídá i okolnostech provázejících proces. Samotný Dutrouxův spis čítá na 400 tisíc stran. Je obtížné ho obsáhnout, proto nastoupila nová informační technologie a spis se dostal hned na tři DVD nosiče.

Dotyčná DVD však začala kolovat po redakcích. Do tisku se dokonce dostaly fotografie, například z rekonstrukce činu. "Jde o jasné nerespektování služebního tajemství," postěžoval si jeden ze tří Dutrouxových advokátů Ronny Baudewyn.

V tisku se objevily nejen otázky, nakolik je počínání kolegů etické a nakolik jde o hon za senzací, ale i náznaky, že informace prodal jeden z advokátů.

Stěžovat by si tak mohli nejen příbuzní obětí, ale případně i obvinění, neboť jejich práva nebyla plně respektována.

Čekají média, porota i svědci
Novináři čekající na proces zvýšili ceny nájmů v Arlonu. Dvou- či třípokojový byt v okolí soudní síně se pronajímá za 5000 eur, několikanásobek běžné ceny, garsonka je k mání za polovičku.

Ziskuchtiví "páni domácí" se hájí, že nabízejí stejné služby jako hotel, který by vyšel ještě dráž.

Přípravy na proces zatím dospěly do stádia, kdy má být ze 180 občanů vybrána porota. Ministryně spravedlnosti Laurette Onkelinxová už musela rozptylovat obavy, že by mohlo dojít k diskriminaci některých porotců. Jak ujistila, všem bude uhrazena mzda bez ohledu na to, zda pracují doma v Belgii, anebo třeba v Lucembursku.

Velký otazník zatím visí nad počtem svědků - ve hře jsou tisíce lidí, které obžaloba a obhajoba nyní prosévají. Zatím se odhadovaný počet těch, kteří mají v Arlonu vypovídat, pohybuje okolo sedmi stovek.

Kauza Dutroux se vleče 15 let
Dutrouxovi se podařilo vyvolat dosud největší pedofilní aféru v Belgii. V roce 1989 byl odsouzen za pedofilii ke třinácti letům vězení. O tři roky později však byl za dobré chování ze žaláře propuštěn.

V roce 1996 byl Dutroux opět zatčen pro pdezření z pedofilie. V roce 1998 se mu podařilo na několik hodin uprchnout během transportu z Arlonu k soudu v Neufchateau. Útěk připravil o křesla tehdejší ministry spravedlnosti a vnitra.

Podle nedávného průzkumu tři pětiny Belgičanů kvůli kauze Dutroux nevěří své justici. Přes dvě třetiny skepticky hledí na změny, ke kterým soudnictví došlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video