Policisté při zásahu v továrně firmy ABB v St Louis poté, co v ní střílel neznámý muž (7. ledna 2010)

Policisté při zásahu v továrně firmy ABB v St Louis poté, co v ní střílel neznámý muž (7. ledna 2010) | foto: AP

Propuštěný zaměstnanec zabil v americké továrně tři lidi, pak i sebe

  • 89
Do továrny ABB v St. Louis v americkém státě Missouri vtrhl ráno místního času muž ozbrojený kulovnicí a zastřelil tři lidi, dalších pět zranil. Poté se sám zastřelil, informovala agentura AP. Policie to však zatím nepotvrdila. Střelec v továrně pracoval přes 25 let.

Muž do továrny přišel kolem půl sedmé ráno místního času s kulovnicí a zřejmě také s ruční pistolí. Pak začal střílet. V budově mohlo být v té době kolem padesáti pracovníků. Dalším asi padesáti zachránila život sněhová kalamita, kvůli které se nedostali do práce.

Několik zaměstnanců vyběhlo před střelbou na střechu budovy, jeden se zamknul v místnosti pro údržbáře. Kromě tří zabitých za sebou střelec zanechal také pět raněných, z toho tři těžce.

Záchranáři odvážejí oběti střelby v americké továrně ABB (7. ledna 2010)

Policisté zakrátko továrnu obklíčili a uzavřeli silnice v okolí. Ještě několik hodin po střelbě prohledávali místnost po místnosti, uvedla televize Fox News na svém webu.

Hledali nejen střelce ale i případné další oběti. Brzy se ovšem objevily informace, že se vrah sám zabil. Jak informovala AP, střelba měla čtyři oběti a jednou z nich byl i střelec. Úřady to však nechtějí potvrdit, dokud nebude jeho tělo s jistotou identifikováno.

V továrně střelec pracoval přes 25 let

Střelcem byl podle policie 51letý Timothy Hendron, který v továrně pracoval 25 až 30 let. Policie po něm pátrala několik hodin. "Objekt je velmi velký, je navíc propojený s dalším rozlehlým komplexem, proto postupujeme jen pomalu," řekl BBC na začátku zásahu kapitán Sam Dotson.

Jeden z pracovníků firmy policii řekl, že Hendron byl před časem propuštěn. Zda jej k činu přivedla právě tato skutečnost, nepotvrdil. Hendron údajně také v minulosti žaloval továrnu ABB kvůli finančním ztrátám.

Policisté při zásahu v továrně firmy ABB v St Louis poté, co v ní střílel neznámý muž (7. ledna 2010)

Mluvčí společnosti ABB Bob Fesmire informace o tom, že střílel bývalý zaměstnanec, nepotvrdil. "Můžeme jen potvrdit střelbu, ale informace jsou stále nejasné," řekl.

Že střílel právě Hendron, nevěří jeho přítel a soused Ronald D. Bartram. Uvedl, že by něčeho takového rozhodně nebyl schopný. Obává se, že policie identifikovala špatnou osobu. S Hendronem prý mluvil před dvěma dny a žádné problémy neměl. "Jsem naštvaný, je to dobrý člověk," řekl novinářům.

Továrna, v níž pracuje na 250 lidí, je součástí společnosti ABB, která se zaměřuje na vývoj a výrobu elektrických transformátorů.

St. Louis, Missouri.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video