Trestanci v dominikánské věznici Higuey

Trestanci v dominikánské věznici Higuey - Trestanci ve věznici Higue v Dominikánské republice, kde po vzpouře vězňů vypukl rozsáhlý požár. O život nejméně 133 lidí. (7. února 2005) | foto: ČTK

Při vzpouře ve věznici zemřelo 133 lidí

  • 9
V Dominikánské republice se odehrálo krvavé drama. Při vzpouře ve věznici Higuey asi 150 kilometrů východně od hlavního města zemřelo nejméně 133 lidí. Po rebelii navíc vypukl rozsáhlý požár. Je to patrně nejtragičtější podobný incident v dějinách země.

Podle oficiálních činitelů bylo nejméně 25 vězňů zraněno.

Nepokoje začaly ve chvíli, kdy se do sebe ve věznici pustily znepřátelené gangy. Bezpečnostním složkám se sice podařilo střet zmírnit, ale pak se několik trestanců vzbouřilo a v jedné z budov založili požár.

"Doposud jsme napočítali 133 mrtvol," oznámil ředitel národní věznice Juan Ramón de la Cruz Martínez. Většina obětí přišla podle něho o život při požáru.

"Někteří vězni měli střelná zranění, ale většina jich uhořela. Těla v bloku, kde vypukl požár, na sobě byla namačkána jedno na druhém. Dozorci se pokoušeli otevřít dveře a dostat vězně ven, zámek byl ale poškozený," dodal.

Mezi mrtvými jsou i dva Američané z Portorika, kteří si ve věznici odpykávali tresty za pašování drog, další dva byli zraněni.

Dominikánská republika s devíti miliony obyvatel se dělí s Haiti o ostrov Hispaniola ležící v Karibském moři. V Dominikánské republice je 35 věznic postaveno tak, aby pojaly devět tisíc vězňů, ale v loni se v nich tísnilo přes třináct a půl tisíce trestanců.

Vězni se bouří i v České republice. Naposledy se o to pokusili loni v květnu. Fackami a kopanci napadla sedmičlenná skupina vězňů sedm svých kolegů. Odmítli totiž podpořit hromadnou vzpouru ve věznici Vykmanov na Karlovarsku. Vězni si chtěli mimo jiné vynutit i častější sledování televize. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video