Při střetu ledovců se odlomila velká kra

  • 4
Vědci se dočkali. Několik měsíců po jejich předpovědi se u Antarktidy střetly dva obří ledovce. Předpovídaná gigantická srážka se ale nekonala. Podle vědců to byl spíš štouchanec. I přes to se z jednoho z ledovců odlomila několikakilometrová kra.

Zhruba 160 kilometrů dlouhá kra s názvem B-15A narazila do výčnělku pevninského ledovcem známého jako Drygalského ledový jazyk. V Rossově moři se z něho odlomil pětikilometrový kus, píše server BBC.

Ledovec sám se při kolizi nepoškodil. B-15A ale dál pluje kolem ledového jazyka a může ho v dalších dnech ještě porušit, míní experti.

Střet gigantických ledovců vědci očekávali už začátkem roku. Tehdy se ale připravovali na mohutný úder.  - více zde

Drygalského ledový jazyk je výběžek tlusté vrstvy ledu, vrůstající do Rossova moře z pevninského ledovce na Scottově pobřeží Antarktidy.

Kra B-15A o ploše tři tisíce kilometrů čtverečních je nejrozsáhlejším zbytkem rozpadu velkého ledovce v roce 2000. Tím, že se přiblížila k Antarktidě zkomplikovala zásobování tamních vědeckých stanic, tučňáci musejí dále za potravou a mláďatům tak hrozí hlad. - více zde

Začátkem dubna se ale masa ledu dala opět do pohybu a zamířila do zátoky McMurdo. Nyní by se mohla podle agentury AP vrátit zpět na volné moře.

Pohyb ledové kry B-15A. Je šestkrát větší než česká metropole, 14. ledna 2005.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video