Prasečí chřipka se nevyhýbá ani nejmenším dětem

Prasečí chřipka se nevyhýbá ani nejmenším dětem | foto: Reuters

Prasečí chřipkou se nakazil každý šestý Američan, 10 tisíc jich zemřelo

  • 14
Na prasečí chřipku, kterou způsobuje vir A(H1N1), už v USA podle odhadů úřadů zemřelo na 10 tisíc lidí. Počet obětí tak od poloviny října stoupl o více než šest tisíc. Nemocí se nakazilo až 50 milionů lidí, tedy každý šestý Američan. Zhruba 200 tisíc z nich skončilo v nemocnici.

Podle deníku The New York Times není nárůst odhadu počtu obětí prasečí chřipky překvapující, protože nemoc ve Spojených státech dosáhla vrcholu.

Celkem se dosud novou chřipkou podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ve Spojených státech nakazilo 50 milionů z celkových 300 milionů obyvatel. Z toho 213 tisíc lidí onemocnělo tak vážně, že si jejich stav vyžádal hospitalizaci.

V typické chřipkové sezoně zemře v USA 36 tisíc lidí

V létě americké úřady odhadovaly, že by v zemi na nemoc mohlo zemřít 30 tisíc až 90 tisíc lidí. V typické chřipkové sezoně zemře ve Spojených státech na tuto nemoc asi 36 tisíc lidí.

Další případný nárůst počtu obětí "prasečí chřipky" v USA podle newyorského deníku závisí na tom, zda po jarní a podzimní vlně nemoci přijde další ještě v lednu, jako tomu bylo při pandemiích v letech 1918 a 1957. Důležité také bude, jestli vir zmutuje tak, že bude smrtelnější nebo odolnější vůči lékům.

Podle Michaela T. Osterholma, který vede středisko pro infekční nemoci na Minnesotské univerzitě, by čísla mohla ještě vzrůst.

"CDC říká, že nakažených dosud bylo 50 milionů lidí. Dalších 50 milionů dostalo vakcínu. A 20 milionů má možná vrozenou imunitu kvůli svému věku. Když si to spočítáte ..., tak zhruba dvě třetiny populace stále imunní nejsou," podotkl.

"PRASEČÍ CHŘIPKA"

- Svět se s pandemií takzvané prasečí chřipky potýká už půl roku. Před šesti měsíci ji vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) poté, co se vir A(H1N1) začal šířit mezi kontinenty a přenášet se z člověka na člověka.

- Podle údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se počet obětí takzvané prasečí chřipky v Evropě každé dva týdny zdvojnásobuje. z tohoto týdne si nemoc dosud ve světě vyžádala zhruba 10 400 mrtvých, nová americká statistika ale toto číslo dále zvýšila. Jen v Evropě dosud na nemoc zemřelo kolem 1 227 lidí.

- Británie podle ECDC hlásí 283 obětí, Španělsko 169, Francie 158, Itálie 137 a Německo 94. V Česku zemřelo 34 nakažených virem A(H1N1), u všech z nich ale nebyl hlavní a jedinou příčinou smrti.


,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video