Při požáru domu v newyorském Bronxu zemřelo dvanáct lidí včetně kojence

  • 4
Nejméně dvanáct mrtvých včetně jednoho kojence si vyžádal požár v bytě pětipatrového domu v newyorské čtvrti Bronx. S odkazem na oznámení starosty města Billa de Blasioa o tom v pátek informovaly světové agentury. Další čtyři lidé jsou v kritickém stavu. Podle starosty mohlo oheň založit dítě, které si hrálo s kamny.

Podle agentury AP se dům nachází poblíž místní zoologické zahrady. Plameny zachvátily jeden z bytů ve čtvrtek krátce po sedmé hodině večerní  místního času. Na místě zasahovalo 170 hasičů.

„Čelili jsme nejhoršímu požáru nejméně za poslední čtvrtstoletí,“ komentoval de Blasio požár během návštěvy místa tragédie.

Komisař hasičů Daniel Nigro označil požár vzhledem k počtu mrtvých za „historický ve své závažnosti“. Věk obětí se pohybuje od jednoho roku do třiašedesáti. Kromě čtyř těžce zraněných jsou další dva lidé zraněni lehce.

„Myslíme na všechny, kteří ztratili své blízké, a ty, co nyní bojují o své životy,“ cituje Nigra The Guardian. 

Požár podle něj vypukl v prvním podlaží a rychle se rozšířil do vyšších pater. Dům nemá výtah, na přední straně se nachází požární schodiště. 

De Blasio řekl, že vyšetřovatelé se kloní k názoru, že oheň založilo dítě, když si hrálo s kamny. Úřadům bylo podle stanice CNN známo, že v jednom z bytů v prvním patře byly vadné detektory kouře.

Jeden z obyvatelů domu, devětapadesátiletý Thierno Diallo popsal, že ho vzbudilo bušení na dveře a křik. Obyvatel sousední budovy Robert Gonzalez vypověděl, že jeho kamarádce se po požárním schodišti podařilo utéct.

29.prosince 2017 v 02:36, příspěvek archivován: 29.prosince 2017 v 06:51

VIDEO: The massive FDNY response @ Prospect Ave & E 187th St in the #Bronx, where one fatality & multiple critical injuries have been reported. https://t.co/NLD7JFuO5t

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

The massive FDNY response @ Prospect Ave & E 187th St in the #Bronx, where one fatality & multiple critical injuries have been reported. https://t.co/NLD7JFuO5t

Podobný incident se v Bronxu stal naposled v roce 2007. Při tehdejším požáru způsobeném přímotopem zemřel jeden dospělý a devět dětí. Starosta také připomněl požár sociálního klubu v Bronxu, kde v roce 1990 zahynulo 87 obětí.

Požár v newyorském Bronxu vypukl poblíž zoologické zahrady.

Požár v newyorském Bronxu vypukl poblíž zoologické zahrady.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bronx, Zoo, CNN, požár, starosta

Video