Voda zaplavila švýcarskou dálnici A6 u Wilderswilu. (23. srpna 2005) | foto: Reuters

Povodně v alpských zemích nabraly na síle

  • 8
Rakousko, jižní Německo a Švýcarsko bojují s velkou vodou. Někde už povodeň pokořila hranici stoleté vody, která oblast zaplavila před šesti lety. Meteorologové varují, že deště hned tak neustanou a místy naprší až 100 litrů vody na metr čtvereční. Hladiny stoupají velmi rychle.

S velkou vodou, která už zčásti ochromila železnici i provoz na silnicích, bojují stovky hasičů, vojáků i policistů.

Na jihu Německa byl vyhlášen poplach v Garmisch-Partenkirchenu i v Kemptenu. Záchranáři evakuovali obec Eschenlohe. Povodeň tam dosáhla stejného stavu jako při stoleté vodě na svatodušní svátky 1999.

Od půlnoci je zaplavena i jižní část Partenkirchenu. Sklepy jsou pod vodou, policie musela zavřít celé ulice. Železniční provoz z Mnichova směrem na souměstí Ga-Pa byl přerušen. V noci na místě zasahovalo kolem sedmi set hasičů, vojáků a policistů.

V alpském regionu Allgäu voda postihla hlavně obce Immenstadt a Sonthofen. V Kemptenu vyzvala policie majitele aut, aby si je převezli do bezpečí.

Devatenáctiletá dívka vyvázla s lehkým zraněním z nehody na silnici mezi Wertachem a Unterjochem v Allgäu. Dostala smyk a vjela na zaplavenou louku, kde se její převrácené auto dostalo pod vodu. Vytáhl ji řidič nákladního vozu, který nehodu viděl. Dívka ji přestála ve vzduchové bublině, která se vytvořila v kabině vozu.

Povodně v Rakousku a Švýcarsku zabíjely
Přívalové deště zvedly hladiny toků i na západě Rakouska. Mimořádně postižen je region Kleinwalsertal a okolí města Bregenz ve spolkové zemi Vorarlbersko. V noci se tam rozvodnily nesčetné potoky. Zaplavily části železnice a kolejová doprava ve Vorarlbersku se zastavila. Zčásti je uzavřena i dálnice A14.

Na některých místech Tyrolska byl vyhlášen povodňový poplach. Pozorovatelé mluví o "mohutných záplavách".

Povodeň ve Švýcarsku se podle úřadů šíří rychleji než takzvaná stoletá voda v roce 1999 a země počítá už nyní s milionovými škodami. Pod vodou jsou části Bernu, řeky v centrálním Švýcarsku se vylily z břehů. Hladiny jezer stoupají k rekordu.

Zaplaveny jsou také části Interlakenu. Grindelwald a Lauterbrunnen voda odřízla od okolí a tisíce lidí musely opustit domovy. V kantonech Uri a Schwyz jsou uzavřeny dálnice a ochromena je i železnice. Řeky se vylily z břehů i v Davosu.

V rekreačním středisku Klosters záchranáři evakuovali sedmdesát obyvatel domova důchodců. Ve švýcarském kantonu Luzern v noci na pondělí zemřeli pod sesuvem dva hasiči. V Rakousku zahynul muž, na jehož dům voda strhla bahno. - více zde

Hladiny stouply i na jihu Čech
Situace na jihočeských řekách se naopak pomalu uklidňuje. Většina horních toků v noci kulminovala, jejich hladiny dosahují maximálně druhých povodňových stupňů. Výjimku tvoří dolní úseky Otavy, Blanice a Lužnice, kde voda ještě stoupá. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video