Spalování zemního plynu při těžbě v americké břidličné  formaci Bakken

Spalování zemního plynu při těžbě v americké břidličné formaci Bakken | foto: Profimedia.cz

Poslankyně popletla tlačítka. Kývla na těžbu plynu, proti které bojuje

  • 88
Poslankyně parlamentu v americkém státu Severní Karolína, která je známá jako bojovnice proti těžbě břidlicového plynu pomocí hydraulického štěpení čili frakování, ji omylem povolila. Jak napsal portál The Telegraph, při rozhodujícím hlasování o zákazu této sporné metody si spletla tlačítko.

Demokratická poslankyně Becky Carneyová svojí chybou přispěla k tomu, že se republikánům převahou jediného hlasu podařilo přehlasovat veto severokarolinského guvernéra ve věci frakování.

Carneyová požádala republikánského předsedu severokarolinské sněmovny reprezentantů, aby jí dovolil volbu změnit. Ten to však odmítl to.

"Mají tam zelené tlačítko a červené tlačítko - měli by vědět, jaké mají stisknout," prohlásil na adresu svých kolegů z parlamentních lavic šéf sněmovny.

"Cítím se mizerně," řekla Carneyová a dodala, že při hlasování, které se konalo v pondělí večer místního času, byla unavená.

Kritici těžby plynu metodou hydraulického štěpení neboli frakování tvrdí, že se během ní pod zem nahání voda s pískem a s nebezpečnými chemikáliemi, které mohou kontaminovat ložiska pitné vody. Těžaři ale poukazují ale na to, že ložiska břidlicového plynu jsou výrazně hlouběji než zdroje vody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video