Porota se nedokázala shodnout, proto ji soudce rozpustil. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Porota nerozhodla o vině spolupachatelů útoků v Londýně

  • 4
Po více než čtvrt roce prozatím skončil proces se třemi britskými muslimy, kteří byli obviněni z podílu na teroristických útocích ze 7. července 2005. Při atentátech zemřelo 52 lidí. Porota se ani po 15 dnech rokování nedokázala shodnout na verdiktu. Soudce ji proto rozpustil.

Dvaatřicetiletý Mohammed Shakil, osmadvacetiletý Sadeer Saleem a pětadvacetiletý Waheed Ali byli zatčeni koncem června 2006 a obviněni z podněcování a přípravy teroristických útoků. Trojice mladých mužů pochází ze severoanglického Leedsu, kde žili i někteří pachatelé krvavého londýnského útoku.

Pachateli sebevražedných pumových atentátů, provedených 7. července 2005 ve třech soupravách metra a jednom autobuse, byli mladí britští muslimové, především pákistánského původu. Ti při útocích zahynuli.

Podle obžaloby tři muži z Leedsu strůjcům atentátu pomáhali. Měli se k nim připojit například v prosinci 2004, aby jim pomohli hledat vhodné lokality pro budoucí pumové útoky. Podle příkazu soudce zůstanou i nadále ve vazbě a o jejich dalším osudu se rozhodne v září.

V červenci 2005 vybuchly nálože v londýnské hromadné dopravě dvakrát. Druhý útok jiných místních islámských radikálů se uskutečnil dva týdny po prvním, ale nezdařil se a nikdo při něm nebyl zraněn. Jeho čtyři pachatelé byli loni odsouzeni k doživotnímu vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Islám, Leeds, Londýn, soudce

Video