Aféra ohrožuje celé Polsko, míní premiér Marcinkiewicz

Aféra ohrožuje celé Polsko, míní premiér Marcinkiewicz | foto: Reuters

Polsko vyšetři tajné věznice CIA

  • 48
Polská vláda ustoupila tlaku veřejnosti a oznámila, že vytvoří zvláštní vyšetřovací komisi. Ta by měla prověřit informace o údajných věznicích CIA v zemi. Svůj úmysl oznámil ve Varšavě premiér Kazimierz Marcinkiewicz.

SPECIÁL:
Věznice CIA v Evropě

"Nařídím vyšetření všech podezření, která se vztahují k CIA a našemu území," řekl premiér v rozhovoru pro soukromou televizi TVN 24. "Musíme tuto nebezpečnou záležitost definitivně vyřešit, protože ohrožuje celé Polsko."

Reagoval tak na opakované zprávy médií i organizací pro lidská práva. Na existenci tajných věznic americké Ústřední zpravodajské služby upozornil počátkem listopadu deník The Washington Post.

Země už několikrát popřela existenci jakýchkoliv podobných zařízení. Odmítavý postoj už dříve vyjádřilo i Rumunsko, které má být do aféry kolem vězňů CIA rovněž zapojeno.

Polsko bylo jedním z klíčových evropských spojenců Spojených států ve válce v Iráku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video