Diskuze

Sváry mezi Varšavou a Berlínem. Vztahy kalí tanky i mocenská tektonika v EU

Dlouho se zdálo, že Německo s Polskem odložily vzájemné sváry tváří v tvář ruské agresi na Ukrajině. Neshody to ale nezahladilo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BH

nejen s němci ale hlavně s rusy se neustále prali, jednou vyhrávali, podruhé prohrávali. ve druhé válce jim rusové vybojovali průmyslové slezko a vzali si bažinatý východ. teď se tváří jako přátelé ukrajinců. přesto si jich vážím.

0 0
možnosti
KN

Poláci se nechají Němci vydržovat a zároveň se o ně furt otírají.

Poláci by měli začít žít za své a pak mohou kritizovat.

4 2
možnosti
Foto

Poláci mi přijdou jako dost hašteřivý a vůči ostatním poněkud nepřátelsky naladěný národ... ten jejich vypjatý ublíženecký nacionalismus jim nic moc dobrého nepřinese. Jestli si myslí, že osočováním a urážením ostatních si zlepší pozici, tak já si to nemyslím... Polsko se cítí jako velmoc, podobně jako Francie a Německo... Ale realita je úplně někde jinde.. Počtem obyvatel, ale hlavně ekonomicky jsou úplně někde jinde... a to i za zeměmi jako je Itálie nebo Španělsko, které takové velmocenské ambice ani nemají.

1 0
možnosti
ML

sice to není příjemné, ale nedivím se jim, jejich země byla poničena neskutečně 2x, poprvé hitlerovskou armádou (+ koncentráky) a podruhé R udou armádou při boji směr Berlín

2 0
možnosti
TN

Animozita Poláků vůči Rusku a Německu je dána historicky. Její vypjatá podoba však může být překážkou racionálních rozhodnutí. Poláci, stejně jako západní Ukrajinci trpí podle mého názoru určitou frustrací z nenaplněných tužeb být východo - středoevropskou regionální mocností.

1 0
možnosti
VB

Ještě něco. Postoj Německa nejde zapomenout. Je načase spolu s Polskem a Pobaltím si pořídit jaderné zbraně.

Francie a Německo za nikoho bojovat nebudou a před sebou mají sanitární kordon, tedy východní Evropu.

5 2
možnosti
ML

asi na tom něco bude...vadí mi, že po tom , co viděl Olaf na Ukrajině od 24.2. dosud , že blokuje předání Leopardů na pomoc Ukrajiny od dalších zemí NATO- a rusáci útočí. Francie? přečtěte si Pád Paříže (i o Mnichovské dohodě a postoji francouzů) od Ilji Erenburka...jaksi mi chybí prvorepublikový obdiv Francie[UA]

1 0
možnosti
VB

Poláci jsou trochu šóstlí, ale Německo je ruský kolaborant, který si přeje, aby Ukrajina byla co nejdříve poražena a její firmy mohly pokračovat v byznysu.

Úplně stejně by si počínali, kdyby Rusko pokračovalo do Polska, Pobaltí, prostě do východní Evropy. Čl. 5 smlouvy NATO by nesplnilo.

Je to vidět i na v podstatě nulové změněn ve zbrojení od 24.2.2022. Myslí si, že když se nebudou angažovat, vše se přežene. Jenže na ráně Ruska jsme my.

5 1
možnosti
JK

Krásně se to rozpadá - šovinista Macron, dusící se Němci pomalu setřásající pláštík humanity, Poláci chřestící šavlemi, Orbán snící o zašlé slávě Uher. V sousedství Britové kují své pikle. Naše místo je po boku Německa a západu, ať se nám to líbí nebo ne. Ale hezky v pozadí, netřeba si pálit prsty.

4 0
možnosti
MT

Už aby se to odporné německo do země propadlo! Uz zničili Evropu 3x

0 7
možnosti
Foto

Vzhľadom na to, že sú naše ekonomiky pricucnute na nemecký cecok, by sme si to priať nemali.

5 0
možnosti
DN

Berlín dal opakovaně najevo, že to považuje za uzavřenou věc, poslední, co by si přál, je, aby si rodiny německých revanšistů přály odškodňovat za majetek, který kdysi opustily v Polsku.....

Ovšem u sudetských Němců je situace jiná.....

1 0
možnosti
LK

A nejen sudetských, ale všech českých a moravských Němců. Tady by Němci prachy chtěli, a že dluží reparace i nám, o tom se nemluví.

0 0
možnosti
RK

Ještě jedna věc. Sice je tam k Německu( dle mého názoru) afinita a podezřívavost. Ale nesrovnával bych to s Ruskem . Dle průzkumu z června 2022 98%!!!! Poláků vnímá Rusko negativně (https://notesfrompoland.com/2022/06/22/only-2-of-poles-view-russia-favourably-lowest-of-any-country-in-global-study/).

To je naprosto neskutečné číslo, to už není afinita ale fanatická nenávist. Jinak se to popsat nedá.

K Němcům tam bude nedůvěra ale pochybuji, že na takové úrovni a nesrovnával bych to s Ruskem

16 1
možnosti
KL

Afinita znamena neco jineho, nez z logiky vyplyva z vaseho textu

4 0
možnosti