Polský sportovec a sběratel nejrůznějších rekordů Wojciech Sobierajski s 50kilogramovým kamenem na nejvyšším polském vrcholu Rysy. (9. září 2023) | foto: Instagram: wojciech_sobierajski

Lovec rekordů chtěl polské Tatry vyšší, za balvan na vrcholu mu hrozí pokuta

  • 33
Polský sportovec a sběratel nejrůznějších rekordů Wojciech Sobierajski minulý víkend vynesl na vrchol hory Rysy na polské straně Tater kámen vážící 50 kilogramů. Chtěl totiž, aby tento nejvyšší bod Polska dosáhl výšky 2 500 metrů nad mořem. Muži, který se o svůj sportovní výkon podělil na sociálních sítích, ale nyní podle polských médií hrozí pokuta kvůli možnému narušení přírody.

„Nemyslím si, že je čím se chlubit. Na co se nosit s 50kilogramovým kamenem, když může ohrozit ostatní turisty, i tu osobu, která ho nese. Záležitost nyní řeší správa parku,“ řekla rozhlasové stanici RMF24 pracovnice Tatranského národního parku Magdalena Zwijaczová-Kozicová.

Pokud podle ní správa zjistí porušení některého ustanovení zákona o ochraně přírody, Sobierajski bude čelit důsledkům svého „opovážlivého“ chování.

„Od teď má nejvyšší vrchol Polska 2 500 metrů nad mořem,“ napsal Sobierajski na instagramu, kde podrobně zaznamenal celý svůj více než devítihodinový výstup.

List Gazeta Wyborcza poznamenal, že to není poprvé, co se někdo pokusil oficiálně 2499 metrů vysoký vrchol uměle navýšit, aby dosáhl kulatého čísla. Adam Rzepecki, člen uměleckého uskupení Lodž Kaliska, z vynášení menších kamenů udělal před několika lety umělecký happening.

„Proč by měly být Rysy jenom 2499 metrů vysoké? Přidejte metr a Poláci budou mít dvouapůltisícovku,“ vybízel tehdy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: rekord, Tatry, Polsko

Video