Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Alžírskem zmítá maturitní skandál, statisíce žáků musí opakovat test

  • 17
Tři sta tisíc alžírských středoškoláků si kvůli masivnímu podvodu musí zopakovat závěrečnou zkoušku. Po sociálních sítích v předstihu kolovaly testové otázky. Když se o tom dozvěděla ministryně školství, před televizními kamerami se rozplakala. Policie zatkla desítky lidí, od učitelů až po vysoce postavené úředníky.

Minulý týden popřála alžírská ministryně školství Nouria Benghebritová středoškolákům hodně zdaru u zkoušek. Jak se ovšem ukázalo, nezdar postihl především ministerstvo školství. Ještě dříve, než žáci usedli do lavic a pustili se do psaní, měli už mnozí z nich otázky z testu nastudované. Zadání alžírské obdoby státních maturit bez povšimnutí úřadů kolovalo po sociálních sítích.

Benghebritová se o tom dozvěděla až s odstupem - a právě v okamžiku, kdy ji snímaly televizní kamery. Přestože jsou v Alžírsku podvody či opisování při testech poměrně obvyklé, tak jako v mnoha jiných zemích, nevídaný rozsah letošního skandálu ji přivedl k slzám.

Učitelé i úředníci skončili v poutech

Alžírské obdoby státních maturit se letos napříč zemí zúčastnilo zhruba 800 tisíc středoškoláků, testy existují v několika variantách. Na internet uniklo sedm zkouškových archů, které podle agentury AFP později vyplnilo na 300 tisíc žáků. Ti všichni budou muset příští neděli dorazit k náhradním testům, rozhodlo ministerstvo.

Případem se zabývá alžírská policie. Její experti na kybernetickou kriminalitu už podle IP adres identifikovali uživatele, kteří testy na internet nahráli. Desítky lidí putovaly do policejních cel.

Mezi zatčenými jsou středoškolští učitelé i vysoce postavení úředníci z vedení národního zkouškového centra (obdoby českého CERMATu), kteří odpovídali za sestavení testů a jejich dodávku do škol.

Zpráva o masivním podvodu přivedla k slzám ministryni školství:

02.června 2016 v 20:49, příspěvek archivován: 08.června 2016 v 15:37

#Algerie #Benghabrit @NBenghabrit tennez bon ne vous laissez pas abattre par les médiocres pic.twitter.com/2tmhtCnQByQBy


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video