Vězení ICTY ve Scheveningenu: společenská místnost s fotbálkem

Vězení ICTY ve Scheveningenu: společenská místnost s fotbálkem | foto: ICTY

Podívejte se na luxusní vězení Radovana Karadžiče

  • 56
Vězení ve Scheveningenu, kde kromě Radovana Karadžiče na rozsudek mezinárodního soudu čeká dalších 37 osob, je docela fešácký kriminál. Zadržovaní tu mají luxus srovnatelný se západními univerzitními kolejemi.

Každý zadržovaný žije v cele o rozměrech 15 metrů čtverečních. Pokoj je vybaven stolem, židlí, postelí, sprchou, vanou a toaletou. K dispozici je televize vysílající programy v několika jazycích včetně chorvatštiny nebo srbštiny.

Karadžič se chystá obhajovat sám, takže dostane navíc kancelář, kde si bude moci u počítače s internetem připravovat podklady.

Vězení ICTY ve Scheveningenu: standardní cela

Když se tím unaví, může relaxovat v posilovně, zahrát si se spoluvězni stolní fotbálek nebo ping-pong. Věznění mají také k dispozici kuchyni, kde si mohou vařit podle svého.

Navštěvovat mohou i jazykové kurzy nebo se mohou zlepšovat v kreslení. Samozřejmostí je knihovna. Ve věznici je i místnost bez kamer, kam za obžalovanými mohou chodit jejich partneři k těm nejsoukromějším návštěvám.

Vězení ICTY ve Scheveningenu: tělocvična

Agentura Reuters v minulých dnech přinesla zprávu, že vězni všech národností tu zapomněli na svoji nacionalistickou nenávist a mají dobré vztahy. Společně oslavují katolické, pravoslavné a muslimské svátky.

Vše se zdá být až příliš shovívavé vzhledem ke krvavým obviněním, kterým tady vězni čelí. Ale tribunál respektuje presumpci neviny až do konečného rozsudku a snaží se jim pobyt ve vazebních celách zpříjemnit.

Vězení ICTY ve Scheveningenu: společenská místnost

Když padne definitivní verdikt, přemístí se odsouzení do věznic po celé Evropě. Podle toho, která země je ochotna je přijmout. Například dlouholetá Karadžičova spolupracovnice Biljana Plavšičová si svých jedenáct let odsedí za švédskými mřížemi.

Všechny články ke Kauze Radovana Karadžiče


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video