Pětaosmdesátiletý kapitán Anthony Smith (v čepici) a jeho posádka na lodi An-Tiki vplouvají do přístavu v Philipsburgu (6. dubna 2011)

Pětaosmdesátiletý kapitán Anthony Smith (v čepici) a jeho posádka na lodi An-Tiki vplouvají do přístavu v Philipsburgu (6. dubna 2011) | foto: AP

Pětaosmdesátiletý Brit zdolal Atlantik na voru, pomohli mu tři penzisti

  • 5
Pětaosmdesátiletý Brit přeplul Atlantik na voru z trubek. Trvalo mu to přesně 66 dnů. Na cestu si vzal tři parťáky důchodového věku, které našel přes inzerát. Mořským putováním chtěl upozornit na nedostatek pitné vody na světě. Doufá, že vydělal 50 tisíc liber pro charitu WaterAid.

"Máte zájem zdolat Atlantik na voru? Známý cestovatel hledá tři členy posádky. Jen penzisty a skutečné dobrodruhy," tak vypadal inzerát, který 85letý kapitán před časem uveřejnil v britském deníku The Daily Telegraph.

To, že se nejedná o žert pošetilého staříka, dokládalo jméno inzerenta Anthonyho Smithe, jež je ve Velké Británii poměrně známé. Ztepilý Brit dlouhé roky uváděl pořad o vědě a technice Tomorrow´s World (Svět zítřka) na zpravodajské stanici BBC. Pořad skončil po čtyřiceti letech v roce 2003.

Smithovi se díky inzerátu podařilo sehnat tři "zralé a neohrožené gentelmany" ve věku 56 až 61 let a jeho cestě na voru z dvanáctimetrových plynových trubek nic nebránilo. Plavidlo pojmenovali An-Tiki a začátkem března vypluli z Kanárských ostrovů směr Karibik. Čekalo je 4 596 kilometrů.

Pětaosmdesátiletý kapitán Anthony Smith a jeho posádka na lodi An-Tiki vplouvají do přístavu v Philipsburgu (6. dubna 2011)

Smith a jeho posádka chtěli svým putováním upozornit na nedostatek pitné vody na světě. Doufají, že se jim podaří získat 50 tisíc liber (necelých 1,4 milionu korun) pro organizaci WaterAid. Ta zajišťuje přísun čisté vody do vyprahlých oblastí a upozorňuje na fakt, že takřka miliarda lidí na světě žije bez čisté vody.

"Díky více než 4 500 kilometrů dlouhé cestě po slané vodě jsme vskutku mohli intenzivně procítit, jaké to musí být na místech, kde není dostatek pitné vody," řekl kapitán Smith po příjezdu na karibský ostrov St. Maarten. Muži na plavidle strávili 66 dnů. Vor se většinou pohyboval rychlostí čtyř uzlů za hodinu (7,2 km/hod).

"Už se těším na pěknou sprchu, až ze sebe smyji všechnu tu sůl," řekl podle BBC druhý nejstarší člen posádky 61letý John Russell. "A také se těším na dobrý steak. Čerstvé jídlo jsme dlouho neviděli, jedli jsme jen konzervy. Zelenina a ovoce nám došly už dávno," dodal jeden ze čtyř dobrodruhů.

I přes tyto nedostatky lze starým bardům cestu jen závidět. Kromě povinného střídání u kormidla se totiž prý věnovali hlavně četbě knih, hraní karet a pozorováním velryb. "Někteří říkají, že to byla bláznivost. To nebyla. Co jiného můžete dělat, když se dostanete do určitých let," ptal se podle agentury AP spokojený kapitán po přistání v Karibiku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video