Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Gazy do Egypta pustili cizince a zraněné, Izrael hlásí další mrtvé vojáky

  6:35aktualizováno  18:53
Z palestinského Pásma Gazy ve středu do Egypta začaly odjíždět přes přechod Rafáh první sanitky s vážně zraněnými Palestinci. Jde o součást dohody, díky níž by mělo odjet do egyptských nemocnic osm desítek zraněných. V Gaze bylo v úterních a nočních bojích zabito dohromady dalších jedenáct izraelských vojáků. Uvedl to ve středu podle listu Haarec izraelský ministr obrany Joav Galant.

Celkem mělo ve středu přes Rafáh do Egypta odejít přes 500 cizinců či lidí s dvojím občanstvím, a sanitky měly převézt na osm desítek zraněných Palestinců.

Podle agentury Reuters z Pásma Gazy dosud odjelo nejméně 320 cizinců nebo lidí s dvojím občanstvím v šesti autobusech. AFP s odkazem na vlastní zdroje uvedla, že se jednalo o 335 držitelů zahraničních pasů. Také podle ní bylo evakuováno přes 70 zraněných.

Mezi cizinci, kteří opustili Pásmo Gazy, byli čtyři Italové, uvedl šéf italské diplomacie Antonio Tajani, podle kterého se jednalo o zaměstnance mezinárodních humanitárních organizací.

Mezi evakuovanými bylo také pět Francouzů, naspala AFP, a podle agentury DPA i několik Němců. Agentura APA uvedla, že obléhané palestinské území ve středu přes Rafáh opustilo rovněž 31 Rakušanů.

Americký prezident Joe Biden oznámil, že z Pásma Gazy by se ve středu měli dostat také někteří Američané, aniž by upřesnil jejich počet. „Očekáváme, že v nadcházejících dnech odjedou další,“ dodal.

Hraniční přechod Rafáh se otevře i ve čtvrtek, aby mohli odjet další držitelé zahraničních pasů, uvedl Reuters s odkazem na zdroj, podle kterého bude během dvou týdnů z Pásma Gazy evakuováno přibližně 7500 cizinců či lidí s dvojím občanstvím.

Na záběrech vysílaných egyptskými médii bylo vidět, jak z autobusů na egyptské straně přechodu Rafáh vystupují zejména ženy a děti, které nesou batůžky či táhnou kufry na kolečkách.

Podle Reuters, který cituje nejmenovaného západního činitele, byl seznam dohodnut mezi Káhirou a Tel Avivem a dopředu byly informovány ambasády těch zemí, jejichž občanů se dnešní odchod týká.

Podle egyptského deníku Al-Ahrám už ráno vjelo do Pásma Gazy přes Rafáh čtyřicet sanitek, připraveno jich je podle téhož deníku celkem 150. Zranění by měli být odvezeni do nemocnic v egyptském governorátu Severní Sinaj. BBC dnes uvedla, že Egypt navíc také dokončuje stavbu polní nemocnice asi 10 kilometrů od hranice. Ta by měla mít podle Al-Ahrám kapacitu 50 lůžek.

Ráno světové tiskové agentury napsaly, že z Pásma Gazy začínají odcházet první cizinci. Katarská televize Al-Džazíra ukázala záběry přechodu Rafáh, v němž se velké skupiny lidí shromáždily mezi branami hraničního přechodu. Někteří lidé se snaží dostat přes přechod z Pásma Gazy, ačkoliv nejsou na seznamu, který ráno zveřejnil palestinský úřad pro hraniční přechody.

Na tomto seznamu je více než 500 cizinců, pracovníků mezinárodních organizací a lidí s dvojím občanstvím, kteří dostali výzvu, aby se přemístili na Rafáh s tím, že budou moci odejít. Podle deníku The New York Times jsou na tomto seznamu lidé mimo jiné s pasy Austrálie, Rakouska, Bulharska, Finska či České republiky. Podle BBC je v Pásmu Gazy registrováno asi 7 000 lidí s dvojím občanstvím.

Dnešní odchod první skupiny dojednal Katar mezi Egyptem, Izraelem a Hamásem.

Izraelská armáda osvobodila první rukojmí. Unesená vojačka je zpět u rodiny

Devět vojáků ve věku od 19 po 24 let z brigády Givati přišlo o život poté, co jejich obrněné vozidlo zasáhla protitanková řízená střela. Další čtyři vojáci vyvázli se zraněním.

Už v úterý armáda ohlásila, že další dva vojáci z brigády byli zabiti při dvou střetech v Pásmu Gazy a že vážná zranění utrpěli dva vojáci ze 7. obrněné brigády a dva vojáci z brigády Givati.

„Bohužel významné úspěchy prudkých bojů v hloubi Pásma Gazy si vyžadují těžkou cenu. Jsme připraveni na dlouhé a složité tažení, které vyžaduje odvahu, odhodlání a výdrž,“ řekl ke ztrátám Galant.

Izraelská armáda od začátku války podle svých vlastních údajů zasáhla více než 11 000 „pozic teroristů a Hamásu“. I v noci na středu pozemní jednotky s podporou vzdušných sil a námořnictva zasáhly několik „teroristických cílů“, včetně velitelství a teroristických buněk Hamásu, uvedla ráno izraelská armáda.

V úterý pozemní jednotky v oblasti Džabáliji na severu Pásma Gazy vypátrali několik údajných teroristů z Hamásu, kteří se ukrývali v několikapodlažní budově poblíž školy a lékařského střediska a ve vládních budovách. Pozemní jednotky poté letectvu nařídily, aby na teroristy zaútočilo. Izraelská armáda už v úterý úder na Džabáliji potvrdila s tím, že zabila „50 teroristů“, včetně jedno z vysoce postavených velitelů, kteří zosnovali útok na Izrael.

Pásmo Gazy je bez spojení se světem

Telefonní linky, mobilní komunikace a přístup na internet jsou v palestinském Pásmu Gazy opět „kompletně přerušeny“, ohlásila ve středu podle tiskových agentur palestinská telekomunikační společnost Paltel. Pásmo Gazy čelí izraelské blokádě a masivnímu bombardování od útoku hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, přerušení komunikačního spojení komplikuje i záchranné práce a humanitární operace. Palestinské úřady ve středu vyzvaly sousední Egypt, aby aktivoval roamingovou službu v pohraničí, informovala televize Al-Džazíra.

„S politováním musíme oznámit našim krajanům v milované zemi úplné přerušení komunikace a internetových služeb v Gaze,“ citovala agentura AFP ze sdělení společnosti, která je podle agentury Reuters největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Pásmu Gazy.

Telekomunikační spojení bylo v Pásmu Gazy přerušeno už od pátečního večera, což v oblasti způsobilo ještě větší chaos. Lidé neměli informace o aktuálním dění ani o svých blízkých, sanitky vyjížděly pro raněné jen na základě toho, odkud řidiči slyšeli exploze. Až v neděli Paltel oznámil, že v Pásmu Gazy opět začíná fungovat internet a telefonické spojení.

Izrael dobyl základnu Hamásu, egyptské tanky střeží přechod před uprchlíky

Tento týden společnost Vodafone Egypt, která je největším mobilním operátorem v Egyptě, oznámila, že zřídí stanice pro mobilní signál u hranic s Pásmem Gazy. Dohodly se na tom palestinské a egyptské úřady. Ve středu palestinské úřady vyzvaly Egypt, aby urychlil posílení telekomunikačního spojení v oblasti kvůli humanitární situaci.

Chile a Kolumbie povolávají izraelské velvyslance, Bolívie přerušila vztahy

Chile povolává velvyslance ke konzultacím kvůli izraelskému porušování mezinárodního humanitárního práva v Pásmu Gazy, uvedl chilský prezident Gabriel Boric.

„Rozhodl jsem se povolat našeho velvyslance v Izraeli. Pokud Izrael nezastaví masakr Palestinců, nemůžeme tam být,“ uvedl kolumbijský prezident Gustavo Petro v sociální síti X.

Chilské ministerstvo zahraničí v prohlášení odsoudilo izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy, které označilo za „kolektivní trestání“ civilního obyvatelstva.

Vyzvalo k okamžitému příměří, propuštění rukojmích, zadržovaných radikálním hnutím Hamás, které vládne Pásmu Gazy, a k povolení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy pro přibližně dva miliony jejích obyvatel. K příměří nedávno vyzvala i Brazílie a Mexiko.

Chilská a kolumbijská kritika izraelských útoků na Gazu následuje po úterním rozhodnutí Bolívie přerušit s Izraelem diplomatické styky. Izraelské ministerstvo zahraničí dosud nereagovalo na žádost o reakci na rozhodnutí zmíněných tří zemí, napsal Reuters.

La Paz míní, že se Izrael bombardováním Pásma Gazy dopouští zločinů proti lidskosti. Bolívie diplomatické vztahy s Izraelem na protest proti ofenzivě v Pásmu Gazy přerušila v roce 2009 a obnovila je až v roce 2020.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v úterním telefonátu s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem „zdůraznil potřebu přijmout proveditelná opatření k minimalizaci škod na civilistech“, uvedlo americké ministerstvo zahraničí podle Reuters.

„Ministr zopakoval podporu USA právu Izraele bránit se před terorismem v souladu s mezinárodním humanitárním právem,“ dodal v prohlášení mluvčí Matthew Miller.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...