Představitel politického křídla palestinského islamistického hnutí Hamás Ghází Hamad (30. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Musíme dát Izraeli lekci, útok ze 7. října zopakujeme, pohrozil politik z Hamásu

  • 331
Představitel politického křídla palestinského islamistického hnutí Hamás Ghází Hamad v rozhovoru s libanonskou televizí pohrozil, že skupina zopakuje krvavý útok na Izrael, který provedla 7. října. „Musíme odstranit Izrael,“ prohlásil. Tvrdí, že teroristé nechtěli zabíjet civilisty. Ti přitom tvořili většinu z více než 1 400 obětí nedávného útoku.

„Izrael je země, která na našem území nemá co dělat. Musíme tu zemi odstranit, protože představuje bezpečnostní, vojenskou a politickou katastrofu pro arabský a islámský národ. Nestydíme se to říct,“ uvedl Hamad v rozhovoru LBC TV 24. října. V rozhovoru označil existenci Izraele za „nelogickou“ s tím, že je třeba jej odstranit z palestinského území.

Rozhovor s titulky ve středu na síti X zveřejnila nevládní organizace Middle East Media Research Institute (MEMRI). „Musíme dát Izraeli lekci a uděláme to znovu a znovu,“ řekl Hamad a prohlásil, že útok 7. října byl pouze začátek a že Hamás tuto operaci klidně bude opakovat čtyřikrát.

Satelitní pohled na město Rafáh na jihu Gazy, kde se tísní asi 1,4 milionu uprchlíků (7. února 2024)

„Budeme za to muset zaplatit daň? Ano, jsme připraveni za to zaplatit. Jsme nazýváni národem mučedníků a jsme hrdí na to, že obětujeme mučedníky,“ řekl. Hamad také prohlásil, že Hamás 7. října „nechtěl ublížit civilistům“, ale „došlo ke komplikacím“.

Podle izraelských úřadů si útok Hamásu vyžádal životy 1 400 lidí, a to převážně civilistů. Více než 220 lidí také teroristé unesli a jejich osud je nejasný.

7. října 2023

Autoři webu The October 7th Geo-visualization Project alespoň ve zkratce zmapovali osudy lidí z Kfar Aza, Be’eri, Ofakimu či hudebního festivalu Supernova. Na mapě plné červených a černých bodů po kliknutí na každou tečku vyskočí oběť řádění teroristů z daného místa. Ať už jde o vojáka zabitého ve službě, unesenou jedenáctiletou dívku či zavražděného seniora.

Izrael kosí velení Hamásu. Zabil jeho „čtyřku“ i první ženu mezi kádry

Izrael v odvetě zahájil válku proti Hamásu v Pásmu Gazy. O život tam od té doby přišlo téměř 8 800 lidí – alespoň podle tvrzení úřadů v Gaze, jako je například palestinské ministerstvo zdravotnictví. To je pod kontrolou Hamásu.

List The Times of Israel píše, že Hamás „opakuje lživou mantru“, že nechtěl útočit na civilisty. V posledních třech týdnech se podle něj objevily přesvědčivé důkazy o tom, že velitelé Hamásu dávali přímé pokyny útočit právě na ně.

„Jsme obětí okupace. Tečka. Proto by nám nikdo neměl vyčítat, co děláme. Sedmého října, desátého října, miliontého října. Vše, co děláme, je ospravedlnitelné,“ prohlásil Hamad.

Rozhovor na síti X sdílel také britský ministr zahraničí James Cleverly a napsal k tomu: „Jak může být mír, když Hamás usiluje o likvidaci Izraele?“

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video