Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Pákistánu se nakazilo virem HIV 90 lidí, z toho 65 dětí. Na vině je lékař

  • 4
Policie v pákistánském městě Larkana v provincii Sindh na severu země zatkla lékaře, který zapříčinil nakažení desítek lidí virem HIV. Muž, který je podle zpráv orgánů také sám HIV pozitivní, používal nedezinfikované injekční jehly.

Celý případ vyšel najevo tak, že lékaři ve městě testovali na přítomnost viru HIV u děti a byli zděšeni jejich výsledkem. Osmnáct z testovaných školáků bylo pozitivní. V Pákistánu přitom počet nakažených lidí není nijak vysoké.

Po dodatečných vyšetřeních lékaři zjistili, že počet infikovaných školáků je ještě mnohem vyšší. Testy u jejich rodičů však byly negativní. Po nahlášení případu policii byl brzy dopaden lékař, který svým počínáním nákazu způsobil. Sám je navíc HIV pozitivní.

„Po oznámení jsme lékaře okamžitě zatkli,“ řekl v pátek šéf místní policie Kamran Nawaz. Policie však nezveřejnila ani jeho jméno, ani skutečnost, zda bylo jeho počínání záměrné. Jasné je, že rozšíření viru zapříčinily nedezinfikované injekční stříkačky.

Pákistánské ministerstvo zdravotnictví v současné době testy nadále rozšiřuje na větší vzorek obyvatel a zároveň rozjelo osvětovou kampaň.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video