Pákistánské vlajky překrývají rakve vojáků zabitých během útoku NATO (27.

Pákistánské vlajky překrývají rakve vojáků zabitých během útoku NATO (27. listopadu 2011) | foto: Reuters

Pákistán bude kvůli smrti svých vojáků revidovat vztahy s NATO i USA

  • 77
Islámábád nařídil přezkoumání veškeré spolupráce s NATO i Spojenými státy kvůli smrti svých vojáků. Pákistán okamžitě po sobotním incidentu uzavřel hranice a blokuje tak asi tři sta amerických cisteren důležitých pro zásobování jednotek v Afghánistánu.

NATO i USA vyjádřily Pákistánu hlubokou lítost nad smrtí jeho vojáků a zdůraznily důležitost svých vztahů s Islámábádem. K incidentu se vyjádřil také generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen, který jej označil za tragický a neúmyslný.

Vrtulníky zabily na severu Pákistánu 28 místních vojáků

Americké vrtulníky aliance podnikly útok na kmenovém území v severozápadním Pákistánu jen 2,5 kilometru od hranice s Afghánistánem. Terčem útoku se stala lokalita, kde se ale nacházelo několik desítek pákistánských vojáků, kteří v oblasti bojují proti ozbrojencům extremistického hnutí Tálibán.

Údaje o počtu mrtvých se liší: v sobotu různé zdroje informovaly o nejméně šestadvaceti vojácích, kteří zahynuli, v neděli se nejnověji objevil údaj 24.

Přehodnocení všech rovin spolupráce

V reakci na útok Islámábád podle BBC nařídil přezkoumání a přehodnocení veškeré spolupráce se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí, včetně spolupráce diplomatické, politické, vojenské a zpravodajské. Pákistán také vyzval USA k vyklizení základny Šamsí v jihozápadní provincii Balúčistán používané pro útoky amerických bezpilotních letadel proti islámským radikálům.

Ještě předtím v sobotu Pákistán útok odsoudil jako hrubé porušení své svrchovanosti a uzavřel hraniční přechody pro konvoje zásobující alianční jednotky v Afghánistánu. Na dvou nejvýznamnějších přechodech Torcham a Čaman čeká asi 300 cisteren a nákladních automobilů určených aliančním jednotkám v Afghánistánu, hlásí AP.

Panetta, Clintonová i Rasmussen vyjádřili soustrast

Ve společném dokumentu amerického ministerstva obrany a zahraničí vyjádřil Washington nejhlubší soustrast Islámábádu a zdůraznil podporu vyšetřování, jež hodlá NATO uskutečnit. Šéfové obou ministerstev Leon Panetta a Hillary Clintonová osobně kondolovali svým pákistánským protějškům.

Rasmussen svůj postoj vyjádřil v dopise pákistánskému premiérovi, v němž také Islámábád ujistil o pokračování intenzivní spolupráce v boji proti terorismu. Slíbil podporu vyšetřování incidentu a to, že se NATO ze závěrů vyšetřování poučí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video