Steve Fossett v srpnu 2002 na Novém Zélandu

Steve Fossett v srpnu 2002 na Novém Zélandu | foto: Profimedia.cz

Pád Fossettova letadla zavinily turbulence, tvrdí vyšetřovatelé

  • 15
Letadlo amerického dobrodruha a milionáře Steva Fossetta se v září 2007 zřítilo kvůli silnému větru a spodním proudům. Uvádí to ve své zprávě o vyšetřování tragédie americká Národní rada pro bezpečnost v dopravě. Fossett se ztratil při letu z ranče v Nevadě, jeho ostatky našli záchranáři loni v pohoří Sierra Nevada.

Vyšetřovatelé z Národní rady pro bezpečnost v dopravě (NTSB) ve zprávě uvedli, že pád stroje nezpůsobilo selhání Fossettova letadla. Známý dobrodruh podle nich dobře neodhadl spodní vzdušné proudy a možnosti stoupání svého stroje.

Větry byly podle NTSB silnější než Fossettovo jednomotorové letadlo a způsobily, že pilot ztratil kontrolu nad strojem a naboural do hory. Trosky našli vyšetřovatelé na rozlehlém prostoru, a tak usuzují, že se nehoda odehrála ve vysoké rychlosti.

Podle nich ve chvíli neštěstí stále fungoval motor. Stroj se vzňal po dopadu na zem a oheň zničil většinu trupu letadla, píše BBC.

Tehdy třiašedesátiletý Steve Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z odlehlého ranče na krátký vyhlídkový let nad pouští ve státě Nevada, z něhož se však už nevrátil. Na cestu se vydal bez padáku.

Pátrání stovek záchranářů bylo dlouho bez výsledku, a tak ho v únoru 2008 úřady prohlásily za mrtvého.

Naděje svitla až 1. října, kdy náhodný turista objevil poblíž kalifornského Mammoth Lakes v pohoří Sierra Nevada Fossettovy doklady. Pátrací týmy pak našly jeho boty, řidičský průkaz a lidské kosti. Testy DNA odhalily, že opravdu patřily známému dobrodruhovi.

STEVE FOSSETT

- Fossettovi bylo v době jeho zmizení 63 let. Vystudoval Washingtonovu univerzitu, pak začal pracovat jako makléř. Poté si založil firmu na obchodování s cennými papíry, díky níž se stal milionářem.

Steve Fossett v květnu 2006- Fossett má na kontě 116 rekordů v pěti sportovních disciplínách, 60 z nich nebylo dosud překonáno.

- V roce 2002 jako první sám obletěl zeměkouli v balonu bez mezipřistání.

- V roce 2005 podnikl v letadle první sólový oblet Země bez mezipřistání a bez doplnění paliva. Další rekordy Fossett drží v letu vzducholodí, v bezmotorovém létání a v jachtingu.

- Zlezl více než 400 horských vrcholků včetně švýcarského Matterhornu nebo Kilimandžára v Tanzánii, závodil na automobilovém závodě v Le Mans a plaval i v Lamanšském průlivu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video