Americký vojenský letoun Bell Boeing V-22 Osprey (20. června 2023)

Americký vojenský letoun Bell Boeing V-22 Osprey (20. června 2023) | foto: AP

Asi závada materiálu. USA po smrtelné nehodě stoply lety strojů Osprey

  • 17
Americká armáda zastavila veškeré lety letounu Osprey V-22. Rozhodla se tak po nedávné smrtelné nehodě u jihozápadních břehů Japonska.

Podle agentury AP je uzemnění letadla, na němž se shodlo letectvo, námořnictvo i námořní pěchota, zcela výjimečné. Vedly je k tomu závěry předběžného vyšetřování, podle nichž bylo za nehodou s osmi oběťmi nejspíš selhání stroje a nikoliv lidská chyba.

Zastavte jejich lety, žádá Japonsko USA po zřícení konvertoplánu Osprey

Nehoda vyvolala nové otázky ohledně bezpečnosti letounu, který měl za relativně krátkou dobu své služby několik smrtelných nehod. Bell Boeing V-22 Osprey, konvertoplán kombinující funkce vrtulníku a turbovrtulového letadla díky překlopným rotorům, začala americká armáda používat v roce 2007.

Velitelství speciálních operací vzdušných sil má 51 ospreyů, námořní pěchota jich má zhruba 400 a námořnictvo jich provozuje 27. Svou flotilu 14 letounů Osprey po nehodě uzemnilo i Japonsko.

Při testování ospreyů a během výcviku na nich zemřelo více než 50 vojáků. Během posledních 20 měsíců měly tyto stroje čtyři nehody, při nichž zemřelo 20 lidí.

U Japonska se do oceánu zřítil americký armádní letoun, našli jednu oběť

„Předběžné informace z vyšetřování naznačují, že neštěstí způsobila potenciální závada materiálu, ale základní příčina poruchy je v tuto chvíli neznámá,“ uvedl šéf Velitelství speciálních operací vzdušných sil generálporučík Tony Bauernfeind. Zastavení provozu nařídil, „aby se zmírnilo riziko, zatímco bude pokračovat vyšetřování“.

Armáda neuvedla, jak dlouho bude zákaz platit, ale očekává se, že zůstane v platnosti, dokud vyšetřování neurčí příčinu havárie v Japonsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video