(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Každého třetího zaměstnance OSN v práci sexuálně obtěžovali. Nebránili se

  • 143
Oplzlé vtipy, urážky i nežádoucí doteky. Zejména těmto formám sexuálního obtěžování čelila při práci v posledních dvou letech až třetina zaměstnanců OSN. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 30 000 pracovníky této jediné univerzální mezinárodní organizace. Jen třetina postižených však proti obtěžování něco podnikla.

Přes 20 procent dotázaných uvedlo, že se cítili napadení, když před nimi kolegové vyprávěli sexuální historky či vtipy. Kolem 14 procent slyšelo urážky kvůli svému zevnějšku či tělu. 

Přibližně 13 procent si postěžovalo, že se je pokoušeli vtáhnout do nevyžádaných diskusí o sexu. Téměř 11 procent bylo vystaveno sexuálním gestům či sugestivní řeči těla. Deset procent zažilo nevhodné doteky. 

Více než polovina respondentů čelila obtěžování přímo na pracovišti. Další na akcích spojených s jejich činností pro OSN. Ve dvou třetinách případů se obtěžování dopouštěli muži, informoval německý list Der Spiegel

Z pověření OSN provedla šetření v listopadu poradenská společnost Deloitte. Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že zpráva Deloitte obsahuje statistiky, které vyvolávají rozčarování. Poukazuje prý ale i na to, „co je třeba změnit, aby se pracoviště bez obtěžování stalo pro nás všechny realitou“. 

Guterres okomentoval i fakt, že se do studie zapojilo jen zhruba 17 procent zaměstnanců OSN. Podle něj to naznačuje, že u jeho podřízených přetrvává nedůvěra a dojem, že organizace problém dostatečně neřeší a nevyvozuje odpovědnost. „Máme před sebou ještě dlouhou cestu, než budeme moci plně a otevřeně hovořit o sexuálním obtěžování,“ připustil Guterres. 

OSN trápily sexuální skandály už v minulosti. Pověst organizace poškodily zejména zprávy o znásilněních, které páchali hlavně v Africe někteří příslušníci mírových misí OSN. Na počátku loňského roku oznámila OSN některá protiopatření jako zřízení horké linky pro stížnosti. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video