Muhammad El Baradej

Muhammad El Baradej - Předseda Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. | foto: Reuters

OSN se bojí jaderných aktivit Sýrie, inspektoři objevili stopy uranu

  • 18
Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii objevili stopy přepracovaného uranu u zkušebního reaktoru v Damašku. To posílilo obavy OSN z možných nelegálních jaderných aktivit Sýrie.

Informace MAAE je podle agentury Reuters obsažena ve zprávě generálního ředitele agentury Muhammada Baradeje. Uran, jehož stopy inspektoři MAAE nalezli, nebyl podle zprávy vyroben na místě objevení.

Už v předcházejících dvou čtvrtletních zprávách MAAE se podle agentury DPA poukazovalo na nálezy uranu v Sýrii, které by mohly posílit podezření z tajných jaderných aktivit v zemi.

V září 2007 Izraelci bombardovali lokalitu Al-Kibar v Sýrii s odůvodněním, že bylo nutné zničit budovaný syrský jaderný reaktor. Také podle USA byl na místě, na něž dopadly izraelské bomby, téměř dokončený jaderný reaktor.

Údajně byl vybudován s pomocí Severní Koreje a měl být schopen vyrábět plutonium v koncentraci potřebné pro využití k vojenským účelům.

Damašek informaci o stavbě reaktoru tehdy popřel a tvrdil, že šlo o nevyužívaný vojenský objekt. Inspektory MAAE pustil na místo až loni.

Spojené státy tvrdí, že do té doby zlikvidoval veškeré usvědčující stopy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video