Íránský prezident Ahmadínežád trvá na tom, že země chce jádernou energii využít mírově.

Íránský prezident Ahmadínežád trvá na tom, že země chce jádernou energii využít mírově. | foto: Reuters

OSN kvůli íránskému jádru nové sankce nevyhlásila

  • 33
Rada bezpečnosti OSN v newyorském sídle organizace jednomyslně schválila rezoluci vyzývající Írán, aby upustil od svých kontroverzních jaderných aktivit. Žádné nové sankce proti Teheránu ale rada nepřijala.

Hladké odhlasování krátké rezoluce následovalo po pátečním kompromisu, k němuž dospěly Spojené státy a Rusko. Už podle toho měla OSN odsoudit íránský jaderný program, aniž by na Teherán byly uvaleny nové sankce.

Dokument, který podpořilo všech 15 členů rady, se odvolává na předcházející rezoluce týkající se íránského jaderného programu a zdůrazňuje nezbytnost, aby Teherán "zcela a bez otálení" naplnil závazky vyplývající z dosud přijatých textů.

Dosavadní tři rezoluce RB OSN k Íránu obsahují progresivní zpřísnění sankcí vůči Teheránu, pokud odmítne upustit od té části progamu, která zahrnuje obohacování uranu. To by mohlo Íránu umožnit výrobu jaderné zbraně.

Dnešní rezoluce číslo 1835 připomíná rovněž závazek, který v březnu přijalo šest světových mocností pověřených řešením dané záležitosti. Toto ujednání zavazuje signatářské země pokračovat při řešení íránského problému v takzvané dvojí strategii založené na sankcích a současně na iniciativních krocích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video