Příslušníci mírových sil OSN začali na hranici Konga střílet, dva lidé zemřeli

  • 34
Nejméně dva lidé v neděli zemřeli poté, co příslušníci mírových sil OSN začali střílet na hraničním přechodu Kasindi mezi Kongem a Ugandou. Důvod střelby zatím není jasný, takzvané modré přilby se vracely na základnu.

K incidentu došlo na východě Konga, kde lidé již několik dní protestují proti mírové misi MONUSCO, protože podle nich nedokáže chránit obyvatelstvo v oblastech, kde působí místní milice.

Bintou Keitaová, zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN v Kongu, je „tímto závažným incidentem hluboce šokována a zděšena“. Muži, kteří stříleli, již byli zadrženi a čeká je vyšetřování. Úřad Keitaové se spojil se zeměmi, odkud tito vojáci pocházejí a chce urychleně zahájit soudní řízení. Žádá exemplární tresty. Keitaová neuvedla odkud vojáci pocházejí.

Střelba má dvě oběti a 14 raněných, uvedla AFP s odkazem na svůj místní zdroj.

Lidé v Kongu demonstrují za odchod mise OSN již od minulého týdne. Během násilných protestů už zemřelo nejméně 19 lidí, včetně tří příslušníků mise OSN.

Mise MONUSCO patří k největším a nejnákladnějším misím OSN. V Kongu je od roku 1999, aktuálně zde slouží 14 000 příslušníků mírových sil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video