Policie propustila opilého pilota na kauci. Ilustrační foto.

Policie propustila opilého pilota na kauci. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Opilý pilot chtěl v Británii odstartovat s 300 lidmi na palubě

  • 36
Policie musela na londýnském letišti Heathrow zatknout dvaašedesátiletého pilota Michaela Harra. Po vánoční party chtěl jako kapitán pilotovat letadlo s 300 lidmi z Londýna do Bombaje. Byl ale opilý a kolegové z něj cítili alkohol. Policie pilota zadržela těsně před startem, přímo v kokpitu.

Podle britského deníku The Sun zalarmovali policii a vedení letiště zaměstnanci, s nimiž pilot ráno přišel do styku. "Z Harra byl totálně cítit alkohol," řekl jeden z nich.

Zkušený pilot byl zřejmě s mladšími spolupracovníky na vánoční oslavě, ale přehnal to s pitím. Přesto ráno prošel všemi kontrolami na letišti a nechybělo moc, aby na devítihodinový let skutečně odstartoval.

Policie ale Harra v kokpitu zadržela a kapitán skutečně nadýchal alkohol. Jak silně byl opilý, britské úřady nezveřejnily. Řidiči aut mohou mít v Británii v krvi maximálně 0,8 promile, piloti čtyřikrát méně - tedy 0,2 promile.

Veterán aerolinek skončil kvůli ohrožení pasažérů ve vazbě. Následně ho ale policie propustila na kauci.

"Hrozí mu ztráta zaměstnání. Byl jen pár roků před důchodem a všechno to zahodil," řekl deníku The Sun zaměstnanec letiště.

Michael Harr žije trvale v americkém státě Georgia a dříve pracoval v americkém námořnictvu. Nyní létá s aerolinkami Jet Airways. Na palubě letu do Bombaje byli shodou okolností také příbuzní obětí z nedávných teroristických útoků v indickém městě. - čtěte o útocích v Bombaji


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video