První dáma USA Michelle Obamová

První dáma USA Michelle Obamová | foto: AP

Obamová je nejoblíbenější politickou osobností USA, manžel je až čtvrtý

  • 12
První dáma USA Michelle Obamová se vyhoupla do čela žebříčku nejoblíbenějších politických osobností Spojených států. Za sebou nechala exprezidenta Billa Clintona, guvernéra Christophera Christieho i manžela Baracka Obamu, který obsadil až čtvrtou pozici.

Průzkum univerzity v Quinnipiacu, který zjišťuje, jak Američané vnímají své politiky, ovládla Michelle Obamová vůbec poprvé. Na takzvaném pocitovém teploměru získala 60,1 stupňů a manžela tak trumfla o téměř čtyři stupně.

Pocitový teploměr

Průzkum žádá voliče, aby ohodnotili politiky na škále 0 až 100 stupňů podle vlastních pocitů. Dotazovatelé se mezi 21. a 28. únorem ptali 1 887 zaregistrovaných voličů.

Na záda jí dýchá někdejší šéf Bílého domu Bill Clinton a třetí je populární republikánský guvernér z New Jersey Christopher Christie, který byl ještě před rokem na národní úrovni zcela neznámou figurou.

Palinová a Pelosiová na chvostu

Christie, který Američany okouzlil, už vyloučil svoji prezidentskou kandidaturu v roce 2012, i když ho mnozí přesvědčovali, aby se o prezidentský post popral. To současný obyvatel Bílého domu Barack Obama uzmul v průzkumu až čtvrtou příčku.

Opačnému konci žebříčku vládne někdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo aljašská guvernérka Sarah Palinová.

"Je důležité mít na paměti, že tento průzkum není průzkumem prezidentských kandidátů, ale reflektuje, jak voliči vnímají osobnosti národa včetně politiků," vysvětlil Peter Brown z univerzity v Quinnipiacu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video