Barack Obama střílí na hliněné terče ve víkendovém sídle amerických prezidentů

Barack Obama střílí na hliněné terče ve víkendovém sídle amerických prezidentů v Camp Davidu (4. srpna 2012) | foto: White House - Pete Souza

Obama chce více kontrolovat zbraně, sám se ukázal jako střelec

  • 53
Nakloní si americký prezident Barack Obama americké lovce a milovníky zbraní svou fotografií, na které střílí do asfaltových holubů? Těžko říci. Jisté je, že šéf Bílého domu trvá na zpřísnění kontroly držení střelných zbraní. I kvůli tomu, aby se neopakovaly školní masakry typu Newtown.

Vše začalo rozhovorem pro časopis New Republic. Na otázku, zda vůbec někdy vystřelil ze zbraně, odpověděl Obama: "Ano, vlastně lze říci, že když jsme v Camp Davidu, střílíme skoro pořád na asfaltové holuby. Pro vysvětlenou: Camp David je víkendové, či letní sídlo úřadujícího amerického prezidenta a jeho rodiny.

"A to střílí celá rodina?" ptal se reportér magazínu, který je nakloněn Demokratické straně, za kterou Obama kandidoval. "Holky ne, ale mí hosté ano a vcelku často. Chci říci, že cítím hluboký respekt k lovecké tradici, která k této zemi po generace patří. Myslím, že kdo na ní zapomíná, dělá chybu," dodal stávající nájemník v Bílém domě.

Ne všichni ale Obamovi jeho náklonnost k lovu, či zbraním věří. Především opoziční republikáni mají za to, že si prezident chce získat část méně radikálních stoupenců držení zbraní.

Obama totiž prosazuje zostření kontroly držení zbraní a jako argument mu slouží i masakr z poloviny loňského prosince. Dvacetiletý Adam Lanza tehdy v americkém Newtownu zastřelil 27 lidí, z toho dvacet dětí ve věku mezi čtyřmi a deseti roky. (vše o masakru najdete zde)

Nespí ale ani Obamovi poradci. Proto na sociální síti Twitter zveřejnili fotku, na které prezident na asfaltové holuby v Cam Davidu pálí. Snímek podle prezidentových lidí pochází z loňského 4. srpna.

Obamův vztah ke zbraním se přesto okamžitě stal námětem komediálních scének v amerických televizích. Marsha Blackburnová, republikánská kongresmanka za stát Tennessee, dokonce prezidenta vyzvala k závodu v palbě na asfaltové terče.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video