Nový Boeing by měl šetřit ozon

  • 2
Boeing se chystá šetřit ozonovou vrstvu. Podle britského listu The Daily Telegraph vyvinul nový typ letounu, který je vybaven senzory na monitorování ozonové vrstvy a mohl by se eventuálně využívat na vypouštění náhradního ozonu. Společnost Boeing doufá, že nový projekt by mohl být v provozu během šesti let.

Nový projekt amerického výrobce letecké techniky, menší rychlý letoun Sonic Cruiser, se bude pohybovat ve výšce zhruba 13 až 15 tisíc metrů, v oblasti nižších vrstev ozonosféry.

Má létat rychlostí těsně pod hranicí zvuku. Let dlouhý 5 tisíc kilometrů by tak urazil o hodinu dříve, než dnešní běžný dopravní letoun.

Ochránci životního prostředí jsou však k plánům Boeingu skeptičtí. Mezinárodní ekologická organizace Přátelé Země tvrdí, že  "pokus zadrátovat tento obrovský problém tím, že budeme do ovzduší Země vypouštět další chemikálie, může celé věci jen ještě víc uškodit".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video