ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Očkovat AstraZenecou nezačne ani Norsko. Na prověření potřebuje více času

  • 5
Norsko zatím neobnoví očkování vakcínou proti nemoci covid-19 od firmy AstraZeneca. Norský ústav veřejného zdraví v pátek oznámil, že používání vakcíny bude pozastaveno až do 15. dubna. Norské úřady podle ústavu potřebují více času na prověření, zda vakcína od AstraZenecy nemůže mít u některých lidí vážné vedlejší účinky. Stejné rozhodnutí učinilo i Dánsko.

Používání vakcíny, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, norské úřady pozastavily před dvěma týdny poté, co po jejím podání několik lidí hospitalizovali s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček. Někteří z nich později zemřeli.

Nebyly to běžné sraženiny. Dánsko zatím neobnoví očkování AstraZenecou

Už ve čtvrtek oznámilo Dánsko, že vakcínu od AstraZenecy nebude používat ani další tři týdny, nyní obdobné rozhodnutí padlo v Norsku. „Nové rozhodnutí učiníme 15. dubna,“ řekla šéfka Norského ústavu veřejného zdraví Camilla Stoltenbergová televizi NRK. 

„Nejdůležitější je zjistit, zda existuje příčinná souvislost mezi očkováním a těmito velmi závažnými vedlejšími účinky. Na prověřování potřebujeme více času,“ dodala.

Podávání vakcíny od firmy AstraZeneca v uplynulých dvou týdnech pozastavila řada evropských zemí. Mnohé z těchto států ovšem obnovily očkování poté, co Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že vakcína je bezpečná. 

Přínos tohoto preparátu podle EMA stále převyšuje možná rizika. Agentura ovšem dodala, že zatím není možné zcela vyloučit souvislost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží a že zkoumání těchto případů bude pokračovat.

Strach z trombózy. AstraZeneca budila obavy, u antikoncepce je riziko vyšší

V Norsku se objevily po naočkování vakcínou od AstraZenecy problémy u pěti lidí a tři z nich později zemřeli. Všichni postižení byli poměrně mladí a není známo, že by trpěli nějakou vážnou chorobou. 

Experti z univerzity v Oslu už dříve uvedli, že podle jejich názoru problémy vyvolala silná imunitní reakce očkovaných. Jedna mladá žena v Norsku také po očkování vakcínou od AstraZenecy zemřela na krvácení do mozku.

18. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video