Při útoku nožem na nákupním bulváru v nizozemském Haagu bylo zraněno několik...

Při útoku nožem na nákupním bulváru v nizozemském Haagu bylo zraněno několik lidí, informovala bez dalších podrobností nizozemská policie. (29. listopadu 2019) | foto: AP

Nizozemští policisté dopadli podezřelého z pátečního útoku v Haagu

  • 34
Nizozemská policie v sobotu zatkla pětatřicetiletého muže, který je podezřelý, že v pátek v centru Haagu napadl nožem tři teenagery. Policisté na Twitteru uvedli, že zatčený nemá žádné trvalé bydliště a že se jej chystají vyslechnout. V neděli pak uvedli, že dosud neobjevili žádné známky teroristického motivu.

Policisté už vyslechli i tři zraněné, kteří se vzájemně neznali. Při útoku utrpěli zranění třináctiletý chlapec a dvě patnáctileté dívky, po ošetření je ještě v pátek všechny propustili z nemocnice. 

Policejní mluvčí Marije Kuiperová ujistila, že policie nasadila všechny síly, aby útočníka dopadla. 

Podle ní vyšetřovatelé zatím sledují několik hypotéz ohledně útočníkovy identity a motivu. Dosud neobjevili žádné známky teroristického motivu. „Předběžně nebyly nalezeny žádné známky, které by ukazovaly na teroristický motiv,“ citovala agentura Reuters z nedělení policejní zprávy.

Útok na haagském bulváru Grote Marktstraat se v pátek odehrál v době, kdy tam vzhledem k ohlášeným slevám u příležitosti takzvaného černého pátku nakupovalo velké množství lidí. 

Stal se jen několik hodin poté, co muž na londýnském mostě London Bridge nožem zavraždil dva lidi. Policie, která ho na místě zastřelila, útok označila za terorismus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video